Geplaatst op 21 december 2014

Hoe overleef je……de kerst.

De afgelopen tijd zag ik allerlei lijsten op internet voorbij komen met tips om ‘gezond de kerst door te komen’,‘de feestdagen te overleven’ en ‘stress te reduceren in de decembermaand’.

Ook in mijn praktijk kreeg ik veel vragen over hoe je in deze periode zo gezond mogelijk kunt blijven eten.

Voor mensen die net begonnen zijn met een gezondere levensstijl kan alleen het idee aan al die diners en borrels al stress opleveren.

Sowieso ervaren veel mensen de feestdagen als heel stressvol. In één column noemde iemand de kerst zelfs ‘de gevaarlijkste periode van het jaar’, vanwege alle kerststress.

Afgaande op alle soorten kerstpreventie die ik op Amerikaanse sites tegenkwam, is men het daar in de VS helemaal mee eens.

Zo las ik ergens tips hoe de kerst door te komen zonder een voedselvergiftiging op te lopen (door bijvoorbeeld je handen te wassen voordat je de kalkoen gaat bereiden. Ja, dûûûûhh…..)

Op een andere site las ik: “Dit is het seizoen om vrolijk te worden…. en in gewicht aan te komen. Gebruik deze tips om je gezonde dieet te handhaven en blijf actief in deze periode van verleiding”. Really?

Nog één: “meer dan 80.000 mensen per jaar belanden in het ziekenhuis wegens verwondingen door vallen, snijden en branden in de feestelijke periode. Heet vet, kokend water en scherpe messen maken de keuken tot één van de gevaarlijkste plekken tijdens de feestdagen”. Eén van de tips was om geen alcohol te nuttigen totdat je klaar bent met koken (O.k., daar zit wel wat in!) en meteen schoonmaken zodra je iets gemorst hebt, zodat mensen niet uitglijden in de keuken.

Als het niet zo lachwekkend zou zijn, zou je bij het lezen van zulke adviezen bijna spontaan in de stress schieten. En laat dat nou net het meest ongezonde van alles voor ons zijn.

De Braziliaanse overheid bracht afgelopen jaar nieuwe voedingsrichtlijnen uit voor de bevolking. In plaats van een voedingsschijf ,voedingspiramide of voedingsdriehoek kwamen de Brazilianen tot tien originele voedingsregels waaronder:

  • Gebruik vooral verse, onbewerkte ingrediënten.
  • Eet regelmatig, met aandacht en in de juiste omgeving
  • Eet, waar mogelijk, in gezelschap van anderen
  • Leer koken, geniet van uw kookkunsten en deel ze met anderen.
  • Plan tijd in om rustig en in een prettige omgeving te eten

Kijk, dat zijn nog eens nuttige aanbevelingen waar je wat mee kan, zowel voor, tijdens, als na de feestdagen.

Het gaat er immers er niet om wat (en hoe) je eet tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar wat je eet tussen Oud en Nieuw en Kerst!

Daarom in dit blog geen lijsten met adviezen, tips en aanbevelingen om gezond de kerstdagen door te komen. Mijn enige advies is: ga lekker genieten!

Nou, vooruit dan. Eén tip tot besluit, voor als je onverhoopt toch stress mocht krijgen: ga op Amerikaanse sites op zoek naar tips voor gezonde, veilige feestdagen.

Werkt gegarandeerd op je lachspieren!

 

Fijne feestdagen!

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl