Geplaatst op 28 maart 2014

Pannenkoekendag

Vandaag is het Nationale Pannenkoekendag!

In Engeland, Ierland en Australië wordt er al eeuwenlang Pannekoekendag gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag. Op Aswoensdag gaat de christelijke vastenperiode in. Dat betekende vroeger dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. En omdat het zonde was om die ingrediënten weg te gooien, werden daar op die dag pannenkoeken van gebakken.

Nu is het bij ons thuis elke vrijdag Pannenkoekendag.

Deze traditie is ontstaan toen onze jongste nog elke vrijdagmiddag zwemles had.

Het zwemmen vond ze wel leuk. Maar koud dat ze het had! Elke keer stond ze na afloop van de zwemles helemaal verkleumd onder de douche. En keer op keer vroeg ze dan: “Mam, wat eten we vanavond?”.

Nu is dit wel een standaard vraag van mijn dochter, maar omdat het dan zo’n klein, bibberend, nat hoopje mens was antwoordde ik al snel met: “ Jij mag zeggen wat we vanavond eten”.

En elke keer was het antwoord: “Pannenkoeken!”.

Dit gebeurde week na week, totdat zij en haar twee broers met het lumineuze plan kwamen om van de vrijdag dan maar standaard Pannekoekendag te maken.

Zo komt het dus dat de zwemlessen al lang verleden tijd zijn maar het bij ons elke vrijdag Pannenkoekendag is. 

Nu hebben pannenkoeken de naam ongezond te zijn, maar dat komt eigenlijk meer door de stroop en suiker die er meestal opgedaan wordt dan door de pannenkoeken zelf. Uiteraard zijn ook mijn kinderen, zoals zoveel kinderen, gek op stroop en suiker op hun pannenkoek. Maar voor mezelf maak ik toch liever een andere variant.

Mijn favoriete hartige pannenkoek maak ik met avocado, tomaat, en geitenkaas. Lijnzaadolie, hennepzaad en wat kiemen eroverheen en je hebt een hele gezonde maaltijd.

Een zomerse, zoete, gezonde variant, die kinderen meestal ook heel lekker vinden, maak je met verschillende soorten fruit zoals aarbeien, bramen en bessen.

Ook lekker is een combinatie van banaan, blauwe bessen en honing. 

Glutenvrije pannenkoeken maak je van boekweitmeel.

Ingrediënten:

250 gram boekweitmeel

3 eieren

1 halve liter melk

 

Liever ook geen melk gebruiken? Op mijn site www.optimalhealth.nl kun je een recept vinden voor pannekoekenbeslag zonder tarwe en zonder melk.

 

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl