Geplaatst op 31 augustus 2017

20 dagen plantaardig.....en hoe nu verder?

Gisteren was mijn twintigste en dus daarmee de laatste dag dat ik 100% plantaardig zou eten. Uiteraard kreeg ik de afgelopen tijd veel vragen van verschillende kanten. Want hoe nu verder? Ga ik vandaag een grote steak eten? Of ontbijten met gebakken eieren? Zijn er dingen die ik in de afgelopen 20 dagen heel erg gemist heb? Het antwoord op al die vragen is: “Nee, nee en nog eens nee!” Ik heb niks gemist of trek gehad in dingen die ik deze dagen niet ‘mocht’.

Wel heb ik ontzettend veel geleerd, heerlijk gevarieerd gegeten en voel ik me fantastisch. Ik heb altijd al veel energie, maar dat lijkt nu op sommige momenten extra veel te zijn. Ook leek het of ik gisteren tijdens mijn yogales flexibeler was dan normaal. Dat kan uiteraard allemaal suggestie zijn en een ‘placebo-effect’. Wat geen placebo-effect is, is het gevoel dat wat ik doe kan bijdragen aan een beter milieu en minder dierenleed. Doordat ik me volledig wilde verdiepen in veganistisch eten, het hoe en waarom en ook alle redenen (gezondheid, milieu en dierenwelzijn) heb ik talloze mooie en interessante boeken gelezen, waaronder de aanrader ‘Dieren Eten’. Schrijver Jonathan Safran Foer geeft zijn zowel filosofische als wetenschappelijke kijk op het fenomeen dieren eten en de vee-industrie.

Daarnaast heb ik mezelf gedwongen om ook de meest heftige films en documentaires over dit onderwerp te kijken zoals het indrukwekkende ‘Earthlings’ en ‘Meet your Meat’.

Een waarschuwing is hier op zijn plaats; beiden bevatten hele schokkende beelden en geluiden. Ik had al gelezen dat er mensen zijn die na het kijken van ‘Earthlings’ van de ene op de andere dag veganist werden, wat je meteen begrijpt zodra je zelf kijkt. Tranen liepen over mijn wangen terwijl ik keek en na afloop was ik nog de hele dag misselijk.

“Waarom kijk je er dan naar”, vroeg iemand mij terecht. Een logische vraag waarop ik alleen maar kan antwoorden: “Omdat ik niet meer de andere kant op wil kijken”. Omdat in de vee-industrie gebeurt wat er gebeurt. En als ik door plantaardig te eten al een klein aantal dieren kan behoeden voor een gruwelijk leven en einde dan voelt dat al goed.

‘Be the Change you wish to see in the world’, is een quote van Gandhi die de afgelopen weken vaak door mijn hoofd ging.  Misschien is het een druppel op een gloeiende plaat, maar elk dier is er één.  Gelukkig is er momenteel een grote bewustwording gaande. Toen ik vorige week op het Lowlands festival was, was ik aangenaam verrast door de aandacht die er werd besteed aan plantaardig eten. Op de app was zelfs per eettentje aangegeven of ze veganistische en/of vegetarische keuze hadden. En ook bij de foodtrucks zelf stond dit expliciet en duidelijk aangegeven. Mijn voornemen was om alle veganistische gerechten te proeven, maar door het grote aanbod was dat onmogelijk. Maar wat heb ik heerlijk gegeten die dagen. Ik heb sowieso heel afwisselend en smakelijk gegeten de afgelopen 20 dagen. Je wordt creatiever en gaat nieuwe combinaties en gerechten bedenken wat tot leuke resultaten leidde (een aantal recepten heb ik ook gedeeld op de site van Optimal Health Studio) Doordat ik nu bij alle boodschappen moest kijken of het veganistisch was kwam ik ook tot de ontdekking dat steeds meer fabrikanten dit op hun producten vermelden, wat betekent dat er steeds meer vraag naar is, waardoor het aanbod ook groter wordt. En dat is het mooie van meer plantaardig eten. Als consument bepalen we uiteindelijk welk aanbod er is. Dus hoe meer mensen (vaker) plantaardig gaan eten, hoe meer dieren er gespaard kunnen worden en hoe meer we voor het milieu kunnen doen.

Vandaag ben ik jarig en om dat te vieren ga ik vanavond met ons gezin uit eten bij een van mijn lievelingsrestaurants: Buitenplaats Plantage in Vogelenzang. Toevallig hebben zij een kaart met mooie biologische producten en veel vegetarische en veganistische gerechten. Daar zal ik dus mijn verjaardag en mijn 21e dag 100% plantaardig vieren met lekker eten, een goed glas wijn en veganistische taart toe!

Project 'Plantaardig Fit' heb ik voor onbepaalde tijd verlengd......

 

Wil je meer weten over plantaardig eten of dit zelf een keer 10 dagen ervaren? Ik organiseer weer een 10 daags Detox Programma. Deze start maandag september en zal in het teken staan van plantaardig eten. Meedoen? Aanmelden kan tot 4 september a.s. via nanneke@optimalhealth.nl (kosten zijn 10 euro per persoon)

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

1 Reactie

Ingrid van Heteren 31 augustus 2017 om 12:48

Waar je als een avontuur aan begon, blijkt voor jou helemaal geen avontuur!
Dit is gewoon YOU ten voeten uit!
Echt heel leuk om te lezen!

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl