Geplaatst op 05 november 2014

Oesters

Vaak hoor ik mensen vertellen dat ze op vakantie in het buitenland zo lekker vis hebben gegeten.

Inderdaad heerlijk om in het buitenland versgevangen vis op een terras in een haven of aan het strand te eten. Maar ook hier in Nederland kunnen we genieten van de meest uiteenlopende vissoorten en schaal-en schelpdieren. Ik was zelf de afgelopen weken een paar keer in de gelukkige omstandigheid dat ik uit eten was bij restaurants waar ze oesters op de kaart hadden staan. Toch iets wat je thuis minder snel klaar maakt.

Ik benut zo'n kans dan ook altijd om heerlijk oesters te eten.

Nu weet iedereen hoe het belangrijk het is om vitamines binnen te krijgen, maar de mineralen worden nog wel eens vergeten.

Neem bijvoorbeeld het mineraal zink. Zink speelt een grote rol in ons immuunsysteem, is belangrijk voor een goede spijsvertering, helpt bij onder andere de afbraak van alcohol en speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van zowel de man als de vrouw.

Symptomen van een gebrek aan zink kunnen zijn: vertraagde wondgenezing (vandaar de Zinkzalf voor babybilletjes...), witte plekjes op je nagels, haaruitval, verandering van geur en smaak.

Die verandering van geur en smaak merk je wel eens na een heftige griep. Je immuunsysteem heeft dan extra hard moeten werken en gebruikt veel zink, waardoor het soms nog een tijd duurt voordat je je gehele reuk en smaak weer terug hebt. 

En zo zijn er nog een heleboel symptomen die kunnen wijzen op een zinktekort.

Per dag hebben we ongeveer 15 tot 25 miligram zink nodig.

En alhoewel dat klinkt als een kleine hoeveelheid is het nog best lastig om dat binnen te krijgen.

Zink zit bijvoorbeeld in broccoli, uien, asperges, spruitjes, pompoenpitten en sesamzaadjes.

Maar in 100 gram broccoli zit maar 0,94 mg zink en in 100 gram verse asperges maar 0,50mg. Dan moet je wel heel veel brocolli en asperges eten om aan je portie dagelijkse zink te komen....

Als we voldoende zink binnen willen krijgen zullen we die toch uit dierlijke bronnen moeten halen. Zink komt het namelijk het meest voor in vis en dan met name in schaal-en schelpdieren zoals garnalen en oesters.

Oesters zijn eigenlijk de rijkste bron van zink, soms wel 160 mg per 100 gram oesters. Dat is zink voor een hele week!!

Kom je niet zo vaak bij een restaurant waar ze oesters op de kaart hebben staan? Op de Noordermarkt in Amsterdam is elke zaterdag een biologische markt. Daar staat een kraam waar ze de lekkerste vis verkopen en waar ze de oesters ter plekke voor je openmaken. 

 

Heb je het vermoeden dat je een zinktekort hebt?

Op internet kun je een test kopen, de Zincatest, waarmee je heel makkelijk zelf kunt testen of je een tekort hebt.

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl