Geplaatst op 10 september 2015

Hoe word je 100?

(Blog Leontien.nl)

Het geheim van de eeuwige jeugd is iets wat altijd al tot de verbeelding heeft gesproken.

Vroeger dacht men dat zich in Florida een waterbron bevond die, als je daar water uit dronk, je een jeugdige uitstraling zou schenken. Het vinden van deze ‘Waterbron der Jeugd’ was een inspiratiebron voor vele ontdekkingsreizen en verhalen.

En nog steeds is het vinden van zo’n bron iets waar veel mensen in geïnteresseerd zijn.

Onderzoekers kwamen op een gegeven moment tot de ontdekking dat er bepaalde gebieden in de wereld bestonden waar gemiddeld veel meer gezonde 100-jarigen woonden dan waar dan ook.

Een van de eerste gebieden waar men dit van ontdekte was het Japanse eiland Okinawa, ook wel ‘het land der onsterfelijken’ genoemd.

Later bleken er nog meer van dit soort gebieden te bestaan. De eerste wetenschappers die dat ontdekten omcirkelden deze gebieden op een landkaart met blauwe inkt waardoor deze de naam ‘Blue Zones’ kregen.

Hoe kan het dat er in bepaalde gebieden mensen zijn die veel langer leven en tot op hoge leeftijd actiever, gezonder en gelukkiger zijn? Is het iets wat ze eten; zit het in het water of misschien in de lucht?

De Amerikaanse journalist Dan Buetnner maakte voor National Geographic een reportage over deze langlevende mensen en schreef er uiteindelijk het inspirerende en fascinerende boek The Blue Zones over.

Als je het boek leest kom je er achter dat de verschillende groepen langlevenden allemaal anders eten, leven en zich gedragen. Er is dus niet één geheim om gezond oud te worden. Niet één voedingsmiddel; niet een bepaald drankje of iets wat in de lucht zit.

 

Maar er zijn wel bepaalde overeenkomsten.

  • Beweging.

Alle mensen uit de Blue Zones leidden een actief leven met dagelijkse natuurlijke lichaamsbeweging. Geen extreme sporten; lange marathons, etc. Maar gewoon bewegen in de buitenlucht zoals wandelen en tuinieren.

  • Levensdoel.

Het hebben van een levensdoel, iets waar je je bed voor uit komt en maakt dat je je nuttig voelt is essentieel voor een goede gezondheid. Ook dit was iets wat al deze mensen gemeenschappelijk hadden.

  • Voeding

Alhoewel er bij alle groepen verschillend gegeten werd, bestond bij iedereen het voedingspatroon uit verse, vooral onbewerkte, voeding.

  • Bezinning

Iedereen heeft wel eens stress, ook in de Blue Zones. Maar wat opviel was dat al deze mensen een manier hadden gevonden om met hun stress om te gaan. Voor de ene groep was dat bidden, voor een andere mediteren en weer ergens anders herdacht men dagelijks de voorouders.

  • Familie

In alle Blue Zones waren er hele sterke familiebanden. Voor bijna alle 100-jarigen waren hun familie en geliefden het allerbelangrijkst.

 

 

 

 

Als je dit zo allemaal op een rijtje ziet staan heb je eigenlijk het recept voor een lang, gezond en gelukkig leven. Je hoeft niet persé in een Blue Zone geboren te zijn om gezond en gelukkig oud te worden. Gezonde voeding is belangrijk, maar je manier van leven en hoe je in het leven staat zijn net zulke belangrijke ingrediënten.

Creeër je eigen Blue Zone: samen met vrienden en familie genieten van gezond en lekker eten. Met voldoende lichaamsbeweging, een doel in je leven en tijd voor rust en bezinning.

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl