Geplaatst op 22 februari 2015
"Rot op met je Chia zaad"
Over smaak valt niet te twisten, en toch doen we dit continue. Net zoals twisten over wat wel of niet gezond is.
Vroeger was dit wel anders en werd informatie van overheidsinstanties en de voedingsindustrie voor waar aangenomen. Om in voedingsterminologie te blijven: ‘we slikten alles voor zoete koek’.
Gelukkig is die tijd voorbij en nemen steeds meer mensen het heft in eigen handen door op zoek te gaan naar informatie.
Zo’n bewustwording roept weerstand op, bij instanties die hun monopolie-positie zien verdwijnen, maar ook bij mensen die zich geconfronteerd voelen met hun keuzes.
In de laatste editie van het tijdschrift ‘ Linda’ word opgeroepen tot ‘vrijheid van etensuiting’. Linda vraagt zich af wie er nog normaal eet en heeft het over een ‘gezond-eten hype’.
De cover van het tijdschrift schreeuwt: “Rot op met je Chia zaad”.
In het tijdschrift een portrettenreeks van mensen die de Linda blijkbaar ziet als vertegenwoordigers van deze ‘gezond-eten hype’. De foto’s wekken heel sterk de indruk dat geprobeerd is om deze mensen zo onaantrekkelijk mogelijk op de foto te zetten. Net iets te ruime kleding in grijs groene tinten tegen een grijze achtergrond.
Je zou bijna gaan denken dat gezond eten helemaal niet goed voor je is.
Op de cover een stralende Linda tegen een vrolijke, felgele achtergrond die lachend een patatje in haar mond steekt. Een cover die veel gezelliger en kleurrijker oogt dan de grijsgroene portrettenreeks.
Grappig om te zien hoe bewustwording blijkbaar weerstand oproept.
Wel jammer om te zien dat gezond eten als een ‘hype’ word neergezet en dat mensen die informatie geven over voeding raar neergezet worden.
Het lijkt mij inderdaad een goed plan als we allemaal vrijheid van etensuiting hebben. Laat iedereen lekker eten waar hij of zij zin in heeft. Of dat nou patat is of chia zaad.
Als therapeut heb ik daar wel één kanttekening bij: iedereen heeft ook recht op informatie, zodat je bewuste keuzes kunt maken. De tijd van ‘onbewust ongezond eten’ is voorbij en gelukkig kunnen we tegenwoordig ‘bewust gezonde’ en ‘bewust ongezonde’ keuzes' maken.
En nee; alleen maar chia zaad eten is niet gezond, net als alleen maar patat eten. Als je een volwaardig voedingspatroon hebt, is het heerlijk om daar chia zaad aan toe te voegen. Net zoals het lekker is om af en toe een patatje te eten. Het een sluit het ander niet uit.
Van mij hoeft niemand op te rotten met zijn chia zaad, en ook niet met zijn patatje.
Maar laten we wel open staan voor nieuwe kennis ; pas dan kun je spreken over ‘vrijheid van etensuiting’.
Mijn dilemma bij dit blog: hoort hier een recept met chia zaad of voor een 'patatje met' bij?
Het werd een recept voor ‘met’.
Mayonaise is namelijk helemaal niet zo ongezond als men vaak denkt. Als je hem zelf maakt tenminste……
Roer 1 eidooier goed uit met ± 2gr. zout, wat peper en mosterd.
Schenk hier al roerende langzaam 1 el natuurazijn bij.
Voeg daarna druppelsgewijs, en later in een klein straaltje, 2 dl olijfolie bij.
Blijf goed roeren en voeg pas weer olie toe als de rest goed is opgenomen.
Maak de mayonaise op smaak met nog wat azijn.