Geplaatst op 12 januari 2016
Wees lief voor je lever
In de maand januari is het onderwerp detoxen en ontgiften ‘trending topic’ in social media. Na de maand december, waarin de meesten van ons veel feestjes, borrels en etentjes hebben, is het niet zo gek dat we toe zijn aan een grote schoonmaak.
Maar als je dat gaat doen is het belangrijk om ook aandacht aan je lever te besteden.
Wanneer je gaat detoxen verbrand je meestal ook overtollig vet, een proces waarbij zware metalen kunnen vrijkomen. Deze en andere lichaamsvreemde, giftige stoffen worden voornamelijk in je vetcellen opgeslagen. En wanneer je gaat detoxen, of op een andere manier vetcellen gaat verbranden (bijvoorbeeld als je op dieet gaat) komen deze zware metalen vrij en weer in je bloedbaan. Die stoffen komen vervolgens bij je lever terecht die ze onschadelijk moet maken door ze om te vormen zodat ze vervolgens weer je lichaam kunnen verlaten. Maar dan moet je lever daar wel de capaciteit voor hebben.
Onze lever is eigenlijk een soort bio-transformator die heel veel taken heeft waaronder het omvormen, afbreken en uitscheiden van stoffen. Best wel heel belangrijk dus om die goed te ondersteunen en te zorgen dat die processen in je lichaam goed verlopen.
Vaak heeft onze lever het zwaar te verduren in onze huidige maatschappij.
Verschillende factoren zoals stress, alcoholgebruik, medicatie (ook de anticonceptiepil en pijnstillers zoals paracetamol), bestrijdingsmiddelen en luchtverontreiniging zorgen dat de lever bij velen van ons overbelast is.
De lever werkt in 2 fases samen om toxische stoffen het lichaam uit te werken.
In de eerste fase worden toxische stoffen omgevormd om ze in de 2e fase aan water te kunnen binden zodat ze vervolgens uitgescheiden kunnen worden.
Deze eerste fase van de leverontgifting wordt grotendeels bepaald door een groep enzymen die het cyto-chroom P450-systeem wordt genoemd.
Van bepaalde bestanddelen in voedingsmiddelen is bekend dat ze de activiteit van deze enzymen kunnen beinvloeden. Een voorbeeld van een voedingsstof die de activiteit van dit enzymsysteem gunstig beinvloed is omega 3 (vooral te vinden in vette vis zoals bijvoorbeeld haring, makreel, zalm en sardines)
Een voorbeeld van een voedingsmiddel die de activiteit van P450 enzymen kan remmen is grapefruit (sap) Vandaar dat ook wordt afgeraden om deze te eten of te drinken als je medicijnen gebruikt. Het eten van een grapefruit of het drinken van het sap ervan zorgt dat je medicijnen langzamer afbreekt waardoor de concentratie in het bloed stijgt en het risico op overdosering toeneemt.
Meestal zit het probleem echter niet in fase 1, maar in fase 2 van de ontgifting.
Tijdens de eerste fase worden stoffen bio-actiever gemaakt waardoor ze (tijdelijk) giftiger en schadelijker zijn geworden.
In fase 2 worden de stoffen uiteindelijk klaargemaakt om uitgescheiden te worden via urine en ontlasting. Als deze tweede fase dus niet goed functioneert krijg je een opeenstapeling van toxische stoffen in de lever.
Fase 2 is afhankelijk van meerdere stoffen (zoals zink, magnesium en de B-vitamines) maar ook van zwavelhoudende aminozuren die onder andere te vinden zijn in knoflook, bieslook, prei, spruitjes, ui en ei.
Maar ook mariadistel en paardebloem bevatten stoffen die fase 2 goed stimuleren.
Dus ga je detoxen? Zet lekker veel knoflook, prei, ui enzovoort op je menu.
Gebruik mariadistel als extra stimulans van je lever en drink paardebloemthee.
Bronnen
- 2010 Dec 24;70(18):2373-407. doi: 10.2165/11585250-000000000-00000.
Grapefruit-drug interactions.
Seden K1, Dickinson L, Khoo S, Back D.
J Food Sci. 2011 May;76(4):R112-24. doi: 10.1111/j.1750-3841.2011.02155.x.
Potential risks resulting from fruit/vegetable-drug interactions: effects on drug-metabolizing enzymes and drug transporters.
Rodríguez-Fragoso L1, Martínez-Arismendi JL, Orozco-Bustos D, Reyes-Esparza J, Torres E, Burchiel SW.
He K, Iyer KR, Hayes RN, Sinz MW, Woolf TF, Hollenberg PF Inactivation of cytochrome P450 3A4 by bergamottin, a component of grapefruit juice. Br J Clin Pharmacol 1998 Aug;46(2):101-110
Biol Pharm Bull. 2015;38(7):971-4. doi: 10.1248/bpb.b15-00244.
Metabolism of Sulfur-Containing Amino Acids in the Liver: A Link between Hepatic Injury and Recovery.
Jung YS1.
Lown KS, Ghosh M, Watkins PB Sequences of intestinal and hepatic cytochrome P450 3A4 cDNAs are identical. Drug Metab Dispos 1998 Feb;26(2):185-187
Nijhoff WA, Grubben MJ, Nagengast FM, Jansen JB, Verhagen H, van Poppel G, Peters WH
Effects of consumption of Brussels sprouts on intestinal and lymphocytic glutathione S-transferases in humans.
Carcinogenesis 1995 Sep;16(9):2125-2128