Geplaatst op 05 april 2018

Hoe voorkom je dat je in je oude valkuilen valt? Blog geschreven door Saskia Bos

 Je hebt er vast wel eens van gehoord; iedere kwaliteit die je bezit heeft vaak ook een valkuil. Een kwaliteit van mij is dat ik heel actief en daadkrachtig ben. Maar als ik daarin doorsla wordt het mijn valkuil.. 

 Vorig jaar was ik heel fanatiek aan het sporten. Ik vind het heerlijk om die grens aan te tikken, dat gevoel dat je álles hebt gegeven. En ik zag resultaat; ik viel af en kreeg complimenten. Ik ging tevens mijn voedingspatroon aanpassen, meer vis eten, meer groenten en ik koos voor gezonde tussendoortjes die ik zelf maak.

 Op een gegeven moment werden de complimenten minder en werd er bezorgdheid geuit. Of het wel goed met mij ging, ik werd zo dun. Het sporten was dwangmatig geworden, zie hier mijn valkuil!

 Hoe voorkom je dat je in je oude valkuilen valt? Een eerste stap is om je bewust te zijn van je valkuilen. Schrijf ze op! Een tweede stap is om je valkuilen te delen met je partner en/of vrienden. Als je er toch weer intrapt zonder dat je het zelf doorhebt, vraag of zij je erop willen attenderen.

 Stel dat jouw valkuil is dat je jezelf altijd “moet” belonen als je een hele week gezond hebt gegeten en lekker hebt gesport. En dat dat belonen betekent dat je in het weekend helemaal los mag gaan met lekkere toastjes met kaas, wijntjes, chips en jaaaa die schaal met bitterballen kun je ook niet weerstaan. En maandag voel je je er rot over, want gevoelsmatig ben je weer terug bij af. Wat een valkuil..

 Je kunt je afvragen of het belonen altijd in de vorm van eten/drinken moet zijn. Het is namelijk ook heel leuk om jezelf te belonen met een mooie bos bloemen of een half uurtje onder de zonnebank. En de keuze te maken om alleen op zaterdag 2 glaasjes wijn te drinken, de toastjes aan je voorbij te laten gaan, maar wel intens te genieten van 1 of misschien 2 bitterballen. Ineens is het geen valkuil meer, maar zet je een prachtige kwaliteit in: discipline! Oh en schrijf het op, dat geeft je ook inzichten in je voedingspatroon en het geeft je ongetwijfeld een trots gevoel.

 Ik sport nog steeds veel en fanatiek. Maar wel met het verschil dat ik nu goed naar mijn lijf luister. Wíl ik sporten of vind ik van mezelf dat het móet? Er is meer balans gekomen en ik voel me er nog steeds goed bij!

 

Overigens geven Petra Vink, gewichtsconsulente, en ik vrijdag 6 april een workshop over Terugval & Verleiding bij Optimal Health. Een interactieve workshop over voeding en gedrag wat naadloos aansluit bij de welbekende valkuilen!

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl