Geplaatst op 11 april 2014

Voorjaarsschoonmaak

Een vriendin van me volgde ooit een vastenkuur en een wederzijdse vriendin vroeg mijn mening hierover. Ik weet nog goed dat ik antwoordde dat ik dat persoonlijk alleen zag zitten als zo iets in een of ander luxe, tropisch kuuroord plaats zou vinden en dat ik me afvroeg of het wel echt nuttig was.

Vlak daarna startte ik met de opleiding tot Natuurgeneeskundig Therapeut en leerde ik heel veel over ontgiften.

De Engelse term voor ontgiften is “detox”: het verwijderen van toxische (giftige) stoffen.

Hoe meer ik erover leerde hoe interessanter ik het ging vinden en dus besloot ik, in het kader van mijn studie, zelf maar eens te gaan detoxen.Gewoon thuis; niet in een of ander luxe, tropisch kuuroord. Al vind ik dat toch ook nog steeds een aanlokkelijk plan…..

Die eerste keer ben ik voorzichtig begonnen met een “mild detox”. Je laat dan verschillende voedingsmiddelen en dranken staan, zoals cafeïne, alcohol, tarwe, suiker,etc en eet vooral heel puur. Veel groenten, wat fruit, noten, zaden, kiemen, vis, etc.

Na die eerste “mild detox” voelde ik me heerlijk. Ik had meer energie, mijn huid voelde zachter en gladder. Ik voelde me letterlijk “schoner”.

Een tijdje daarna liet ik mijn amalgaamvullingen, die ik al sinds mijn jeugd had, vervangen bij de tandarts.

Bij het verwijderen van amalgaamvullingen komen altijd wat kwikdampen vrij; een goede reden voor een intensievere detox. En dus begon ik, onder begeleiding, aan mijn eerste sapvastenkuur.

In tegenstelling tot wat de naam doet denken bestaat die kuur niet alleen maar uit sappen drinken, al is dat uiteraard wel een onderdeel.

Na deze detox was het effect nog groter; ik voelde me herboren en barstte van de energie.

Hierna ben ik mij verder gaan specialiseren in detox begeleiding en volgde ik onder andere de opleiding tot Sapvastenspecialist. Ik heb inmiddels verschillende mensen mogen begeleiden en ben volledig overtuigd van het nut en effect van een detoxkuur.

Nu zijn er bepaalde omstandigheden waarin sapvasten is af te raden. Een mild detox is dan vaak wel een optie.

Lijkt dat je ook nog te heftig?  Begin dan bijvoorbeeld zelf eens om twee weken geen alcohol en/of koffie te drinken. Twee weken te lang?

Begin dan eens met een week.

En vasten hoeft niet alleen maar met eten en drinken te maken te hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook eens twee dagen inplannen waarin je geen “social media” gebruikt.

Detoxen is eigenlijk het indrukken van de pauzeknop. Even tot jezelf komen. Het geeft je lichamelijke reiniging, stimuleert je gezondheid en zorgt dat je lekker in je vel zit.

Het voorjaar en het najaar zijn de ideale seizoenen voor een detox.

Wil je hier meer over weten of zelf een keer detoxen; neem dan gerust contact met me op. Mijn contactgegevens vind je op www.optimalhealth.nl.

In mijn volgende blog het verslag van iemand die ik begeleid heb in een sapvastenkuur

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl