Geplaatst op 06 augustus 2015

Stimuleer je vetverbranding

(Blog #MKBM)

 Mensen die graag af willen vallen maken vaak de fout om een crash dieet te volgen, met alle nadelige gevolgen van dien.

Bij een crash dieet ligt de nadruk op het eten van zo weinig mogelijk kilocalorieën. Dit heeft meestal wel snel maar helaas ook maar tijdelijk effect.

Natuurlijk val je af, als je je lichaam op rantsoen gaat zetten. Maar zodra je weer ‘normaal’ gaat eten en je oude voedingspatroon op pakt kom je weer aan, meestal met nog wat extra kilo’s erbij en een lagere verbranding als bonus.

Vroeger hadden we tijden van schaarste en tijden van overvloed en het lichaam kan hier goed mee om gaan. Zodra er een tijd van schaarste is (crashdieet) zal je lichaam zuiniger omgaan met de beschikbare brandstof en overschakelen naar een lagere verbranding. Op het moment dat er weer meer brandstof voorradig is, wordt dit opgeslagen als vet.

Een eeuwenoude strategie van ons lijf om te zorgen dat er een voorraad is als er weer een periode van schaarste aanbreekt.

 

Maar hoe dan wel gezond afvallen en je vetverbranding stimuleren?

Daar zijn verschillende manieren voor. Ten eerste is het belangrijk om te zorgen dat je lichaam de goede voedingsstoffen binnen krijgt. Zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon wat alles in zich heeft om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren; gezonde koolhydraten; voldoende eiwitten en goede vetten.

Daarnaast is krachttraining een hele goede manier om op een gezonde manier meer vet te verbranden.

Door aan krachttraining te doen vergroot je je spiermassa. En hoe meer spieren; hoe hoger je verbranding in rust zal zijn. Dus krachttraining in combinatie met een uitgebalanceerd voedingspatroon geeft grote resultaten.

 

Een ander hulpmiddel wat je kunt gebruiken is: Nuchter Bewegen.

En met nuchter bewegen bedoel ik niet: ‘zonder alcohol’. (Alhoewel dat wel aan te raden is….) Maar met nuchter bewegen bedoel ik: sporten op een nuchtere maag.

 

Als het goed is kan je stofwisseling overschakelen tussen verschillende soorten verbranding, al naar gelang de intensiteit van activiteit. Zo zou je makkelijk over moeten kunnen schakelen van suiker- naar vetverbranding. Suiker is een snelle vorm van energie en is ideaal bij activiteiten op hoge intensiteit zoals bijvoorbeeld een sprintje trekken. Bij activiteiten op lage intensiteit zou je lichaam dan weer over moeten kunnen schakelen naar vetverbranding. Dit noem je metabole flexibiliteit.

Maar als de tank met suiker (je glycogeenvoorraad) altijd vol zit, verleert je lichaam om ook vet als brandstof te gebruiken en zit je voortdurend in een suikerverbranding.

Wanneer je echter zorgt dat die voorraden op zijn kan je lichaam overschakelen naar een vetverbranding en wordt je weer metabool flexibel.

Je glycogeenvoorraden zijn na een nacht zo goed als leeg.

Door te bewegen op een nuchtere maag train je je lichaam om ook vetten te gebruiken als brandstof. Door dit regelmatig te doen zal je lichaam  beter kunnen schakelen tussen suiker- en vetverbranding.

Dit heeft trouwens niet alleen gunstige gevolgen voor je gewicht. Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat dit je prestaties, energie en algehele gezondheid ook gunstig beïnvloed.

 

 

 

Bronnen

 

J Physiol. 2005 Apr 15;564(Pt 2):649-60. Epub 2005 Feb 10.

Exercise in the fasted state facilitates fibre type-specific intramyocellular lipid breakdown and stimulates glycogen resynthesis in humans.

De Bock K1, Richter EA, Russell AP, Eijnde BO, Derave W, Ramaekers M, Koninckx E, Léger B, Verhaeghe J, Hespel P.

 

        

J Strength Cond Res. 2009 Mar;23(2):560-70. doi: 10.1519/JSC.0b013e31818f058b.

Effects of caloric restriction and overnight fasting on cycling endurance performance.

Ferguson LM1, Rossi KA, Ward E, Jadwin E, Miller TA, Miller WC.

 

 

J Appl Physiol (1985). 1986 Oct;61(4):1363-8.

Metabolic responses to exercise after fasting.

Dohm GL, Beeker RT, Israel RG, Tapscott EB.

 

 

Br J Nutr. 2013 Jun 28;109(12):2297-307. doi: 10.1017/S0007114512004448. Epub 2012 Oct 26.

Effects of exercise before or after meal ingestion on fat balance and postprandial metabolism in overweight men.

Farah NM1, Gill JM.

 

 

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl