Geplaatst op 02 september 2015

Je hormonen op hol

(Blog #MKBM)

Gewichtsproblemen; stemmingswisselingen; vermoeidheidsklachten; slaapproblemen; vetopslag op plekken waar je het niet wilt…..allemaal klachten die door een verstoorde hormoonhuishouding veroorzaakt kunnen worden.

Het woord hormoon komt van het Griekse Hormao dat ‘in beweging zetten’ betekent.

En dat is precies wat hormonen doen: ze zetten lichaamscellen in beweging.

Hormonen werken op een hele complexe manier samen en bepalen voor een groot gedeelte hoe processen in je lichaam verlopen.

Vetverbranding, vetopslag, spieropbouw, herstel, honger-en verzadigingsgevoel; een paar van de voorbeelden waar je hormoonhuishouding allemaal invloed op heeft.

Helaas gaat er in de onderlinge samenwerking tussen hormonen nog wel eens iets mis.

Voeding, leefstijl en training zijn allemaal factoren die je hormonen zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.

Veel hormonen hebben te maken met vet-opslag en -verbranding waardoor een disbalans kan leiden tot een toename van lichaamsvet op plekken waar je dat net niet wilt.

Waar en hoeveel vet je opslaat wordt namelijk niet alleen bepaald door hoeveel je eet, maar ook wat je eet. Als we bijvoorbeeld vlees eten van dieren die tijdens hun leven (groei)hormonen toegediend kregen, dan krijgen wij die ook weer binnen door dat vlees te eten. ‘Je bent wat je eet’ wordt op dat moment heel letterlijk.  En waarschijnlijk zit je net niet te wachten op dat soort groeihormonen.

En dat is nog maar één van de voorbeelden hoe voeding je hormoonhuishouding kan beïnvloeden.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van je eigen hormonen. Door gezonde voeding, de juiste training en het vermijden van langdurige stress kun je al heel veel invloed uitoefenen op je hormonen.

Het vermijden van hormoonverstoorders is een andere belangrijke factor.

Hormoonverstoorders zitten niet alleen in voedsel zelf (zoals bij het voorbeeld van het vlees) maar bevinden zich ook in verpakkingen (blik, plastic, etc)

Dit zijn xeno-oestrogenen: chemicaliën met een oestrogene werking.

Een voorbeeld daarvan is BPA (bisfenol A), een chemische stof die je in de meest uiteenlopende producten tegenkomt en die zich vermengt met het water, frisdrank of de voeding waar het mee in aanraking komt. Heel veel plastic flessen bevatten deze stof.

Als deze flessen verwarmd worden (doordat ze bijvoorbeeld in een warme auto of in de zon liggen) is de hoeveelheid BPA die lekt nog groter.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid) is nauw betrokken bij onderzoeken naar de gevolgen van BPA voor onze gezondheid. Een aantal maatregelen ,zoals het verbod op de productie van BPA bevattende babyflesjes, zijn er al wel genomen.  

Aan de hand van de uitslagen van de lopende onderzoeken zullen er wellicht meer maatregelen genomen worden. Ontwikkelingen daarover zijn te volgen op de site van het RIVM. Nu kun je natuurlijk de uitkomsten van die onderzoeken afwachten. Maar je kunt ook het zekere voor het onzekere nemen en deze giftige stof vermijden door bijvoorbeeld een BPA-vrije bidon te gebruiken bij het sporten in plaats van een plastic flesje dat je elke keer bijvult.

Hormonen zijn kleine stofjes met grote gevolgen. Alles wat je kunt doen om ze in balans te houden is meegenomen.

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

1 Reactie

Emelia 07 augustus 2024 om 00:17

Is Your Company Responsible For A UK Pornstar Budget?
Twelve Top Ways To Spend Your Money subscription

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl