Geplaatst op 12 oktober 2015

Wees lief voor je beestjes

 (Blog voor #MKBM) 

 Als ik je vertel dat je gezondheid afhankelijk is van beestjes kijk je misschien raar op. Toch is het zo dat de bacteriën die op en in ons lichaam wonen bepalend zijn voor onze gezondheid.

Bacteriën hebben helaas vaak een negatief imago. Jarenlang is ons verteld dat we ons moeten wassen met zeep; onze keuken goed schoon moeten houden en vooral ver moeten blijven van bacteriën. We zijn opgevoed met het idee dat alle bacteriën slecht zijn en uitgeroeid moet worden met zeep, ontsmettingsmiddel en andere middelen.

In sommige gevallen klopt dat ook. Snijplanken, keukendoekjes, toiletten zijn vaak broeinesten van bacteriën waar je flink ziek van kan worden. Iets wat je liever niet wilt.

Maar niet alle bacteriën zijn slecht voor onze gezondheid. Integendeel; voor een goede gezondheid zijn we afhankelijk van bepaalde bacteriën.

Wat veel mensen niet weten is dat elk mens ongeveer anderhalf kilo aan bacteriën bij ons dragen. Ja; leest het goed! Je bent eigenlijk nooit alleen….. En dat is maar goed ook, want zonder de meesten van die beestjes kunnen we nog geen eens overleven.

Elk mens wordt bevolkt door zo’n honderd biljoen bacteriën, samen met allerlei virussen, schimmels en andere micro-organismen.

Ons lichaam bevat dus meer bacteriën dan lichaamscellen, waardoor je je zelfs kunt afvragen of we nou meer mens of bacterie zijn.

Er zijn heel veel verschillende stammen bacteriën. Allerlei verschillende soorten ‘families; die allemaal weer andere taken hebben. En die verschillende families communiceren met elkaar, werken met elkaar samen of werken elkaar tegen.

Zo leven er in de darm ‘goede’ en ‘slechte’ stammen. Als het goed is zijn de ‘goede’ stammen in de meerderheid en kunnen zij makkelijk op tegen de ‘slechteriken’.

Die goede bacteriën maken namelijk afweerstofjes aan die de ‘slechte’ bacteriën onder de duim houden en zorgen dat ze niet in de meerderheid komen.

Een goede balans in de samenstelling van ‘onze bewoners’ is dus erg belangrijk.

Gezonde bacteriën ondersteunen je gezondheid in alle delen van je lichaam, terwijl als de balans verstoord is je vatbaar bent voor allerlei infecties, ziektes en lichamelijke ongemakken.

Een gezond evenwicht in de darmen zorgt dat voedingsstoffen goed worden opgenomen. Darmbacteriën die goed in balans zijn bepalen voor het grootste gedeelte je weerstand. Ze produceren essentiële vitamines en oefenen invloed uit op je stemming  en gevoelens doordat het de aanmaak van hormonen en neurotransmitters beïnvloed.

Daarnaast zijn het je darmen die je helpen je op je ideale gewicht te brengen of te blijven door de manier waarop ze voedsel verteren, je eetlust te regelen en je metabolisme op optimale snelheid te laten werken.

Dus: ons metabolisme, ons gewicht en onze algehele gezondheid is afhankelijk van de balans tussen de verschillende bacteriën die in onze darmen leven.

Wees daarom lief voor deze beestjes en geef ze goed te eten. Want bacteriën horen tot je beste vriendjes.

Heilzame voeding voor je goede darmbacteriën zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare plantenvezels, de zogenaamde prebiotica.. Deze voeden je bestaande goede bacteriën, zorgen dat ze groeien en sterker worden.  Pre-biotica komen bijvoorbeeld

 

 

voor in uien, prei, knoflook, groene asperges, wortels, aardperen, radijs en artisjok,

venkel, bessen, etc.

Daarnaast is het goed om ook probiotische voeding te eten. Dit is voeding die rijk is aan heilzame bacteriën waarmee je nieuwe goede bacteriën kan toevoegen aan de bestaande. Voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan probiotica zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kefir, kimchi, augurken. kombucha en azijn.

 

 

Bronnen:

 

J Am Diet Assoc. 2008 Mar;108(3):510-21. doi: 10.1016/j.jada.2007.12.009.

Probiotics and prebiotics in dietetics practice.

Douglas LC1, Sanders ME.

 

Br J Nutr. 2010 Aug;104 Suppl 2:S1-63. doi: 10.1017/S0007114510003363.

Prebiotic effects: metabolic and health benefits.

Roberfroid M1, Gibson GR, Hoyles L, McCartney AL, Rastall R, Rowland I, Wolvers D, Watzl B, Szajewska H, Stahl B, Guarner F, Respondek F, Whelan K, Coxam V, Davicco MJ, Léotoing L, Wittrant Y, Delzenne NM, Cani PD, Neyrinck AM, Meheust A.

 

J Physiol Pharmacol. 2009 Dec;60 Suppl 6:5-11.

Food-based strategies to modulate the composition of the intestinal microbiota and their associated health effects.

Bosscher D1, Breynaert A, Pieters L, Hermans N.

 

2015 Sep 2. pii: gutjnl-2015-309990. doi: 10.1136/gutjnl-2015-309990. [Epub ahead of print]

The gut microbiota and host health: a new clinical frontier.

Marchesi JR1, Adams DH2, Fava F3, Hermes GD4, Hirschfield GM2, Hold G5, Quraishi MN2, Kinross J6, Smidt H7, Tuohy KM3, Thomas LV8, Zoetendal EG4, Hart A9.

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl