Geplaatst op 11 september 2017

Bijlage Vegan Energy Detox Soup

Klaar voor de start…..

Morgen, maandag 11 september, is het dan zover en starten we met de derde editie van de Optimal Health Detox. Dit keer voor het eerst niet in januari, maar in september.

Afgelopen vrijdag hoorde ik tijdens de presentatie al van veel deelnemers dat ze het zo prettig vinden dat er nu ook in september een detox is.

En eigenlijk zijn het voor-en najaar ook de periodes bij uitstek voor een detox-programma. De buitentemperaturen zijn niet extreem koud of warm, en de wisseling van seizoenen is een uitgelezen moment om oude ballast achter je te laten, je te ontdoen van giftige stoffen en nieuwe energie op te doen. Net zoals dat ook in de natuur om ons heen gebeurt.

In het verlengde van mijn ‘20 dagen Plantaardig Fit’ (wat inmiddels al veel langer dan 20 dagen is geworden) staat deze detox in het teken van plantaardige voeding.

In de presentatie vertelde ik aan welke eisen een volwaardig voedingspatroon moet voldoen, zoals genoeg eiwitten en de juiste goede vetten en hoe je dat kunt doen. Met name voor de eiwitten is het belangrijk om voedingscombinaties te maken (hier heb ik blogs over geschreven die terug te lezen zijn op de site en in het detox programmaboekje)

Ook zal je sommige voedingsstoffen (zoals vitamine B12) moeten suppleren. Over dit onderwerp verschijnt aankomende week een blog op onze site.

 

Detoxsoep

In het detox-programma kun je elke keer opties kiezen bij zowel ontbijt, lunch of diner. Een van de lunchopties tijdens dag 4, 5, 7 en 8 is de Vegan Energy Soup. In deze soep veel ingrediënten die je lever ondersteunen bij zijn ontgiftingstaken. Vooral de broccoli, kurkuma, ui ,knoflook en spirulina zijn leverondersteunend. De zoete aardappel levert veel vezels en goede koolhydraten. Paddenstoelen zijn rijk aan vitamines en mineralen en bevatten meer B2 en B3 dan andere groenten. Deze vitamines helpen om de energie uit je voeding beter op te nemen en zorgen voor een gezonde huid. Verder bevatten paddenstoelen kalium (voor een gezonde bloeddruk), koper (voor een goede weerstand) en fosfor (voor sterke botten en tanden) en hebben ze een vlezige textuur wat het een fijne toevoeging maakt voor plantaardige gerechten.

 

Kombu

In het recept wordt de soep (optioneel) bereid met gedroogde Kombu.

 Wanneer je overstapt op een plantaardig voedingspatroon, eet je geen schaal-en schelpdieren meer, terwijl die een belangrijke natuurlijke voedingsbron van jodium zijn. Gebleken is dat veel mensen een tekort hebben aan jodium wat allerlei klachten en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Zo is jodium een stof die essentieel is voor een goed werkende schildklier. Je schildklier is eigenlijk de kachel van je lichaam en regelt je verbranding. Dit kacheltje is allesbepalend voor je stofwisseling, lichaamstemperatuur, hart- en hersenwerking, energie aanmaak en nog veel meer. Nu wordt er vaak geadviseerd om brood te eten, om op die manier voldoende jodium binnen te krijgen. Brood is echter geen natuurlijke bron van jodium. Er is ooit jodium toegevoegd aan het bakkerszout toen bleek dat een overgroot gedeelte van de bevolking een kampte met een jodiumtekort. Maar dat geraffineerde zout, daarvan krijgen we al veel te veel binnen, dus om nu meer brood te gaan eten om meer zout en daardoor meer jodium binnen te krijgen lijkt me een nogal omslachtig, onnodig en tegenstrijdig advies.

Beter is het om natuurlijke voedingsbronnen van jodium toe te voegen aan je voeding. In het geval van plantaardig voeding kunnen dat algen en zeewier zijn.

Kombu is van nature heel rijk aan jodium. Overmatig gebruik kan daarom ook weer verstorend werken op de schildklier.

De EFSA (European Food Safety Authority) beveelt een bovengrens van 0,6 mg jodium aan.

Wanneer je voor de soep 5 gram Kombu gebruikt resulteert dit in een opname van 0,4 mg jodium per persoon per portie. Aanbevolen wordt om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te gebruiken.

 

Coconut Aminos

Optioneel kun je Coconut Aminos toevoegen als smaakmaker aan de soep.

Coconut Aminos is een biologisch marinadesaus, gemaakt van kokosbloesemsap, gerijpt en gemengd met zongedroogd mineraalrijk zeezout. Het is qua smaak vergelijkbaar met sojasaus of tamari, maar bevat geen soja en is geheel glutenvrij.

Het heeft een lage glycemische lading, waardoor het geen negatieve invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en het bevat het mineralen, vitamine C, B-vitamines, 17 aminozuren. Daarnaast heeft het een neutraal PH, waardoor het niet verzurend werkt op je lichaam en is het calorie-arm (maar 5 kcal per eetlepel)

Het heeft geen kokossmaak en is een hele fijne veganistische, soja-vrije smaakmaker voor soepen, sauzen, dressings en marinades.

 

Edelgistvlokken

Ook edelgistvlokken zijn een optionele toevoeging in het recept. Wanneer je niet van plan bent om langere tijd veganistisch te gaan eten, zou ik deze achterwege laten. Maar als je de detox als opstapje gebruikt om vaker en langer dierlijke producten uit je voeding weg te laten, kan dit product een mooie aanvulling op je voedingspatroon zijn.

Het zijn droge vlokken met een kleur die tussen wit en geel in zit. Edelgist is een gedroogde inactieve gist die groeit op, en zich voedt met, melasse. Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er vlokken. Het bevat van nature B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. De B-vitamines dragen bij aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme, het gezonder maken van de huid en het haar. Vitamine B6 zorgt voor vermindering van vermoeidheid.  Verder wil ik benadrukken dat edelgist een inactief gist is. Dat betekent dat mensen die bijvoorbeeld een gistvrij dieet volgen in verband met Candida, geen last van edelgist zouden kunnen krijgen. Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee een mooie toevoeging voor iemand die veganistisch eet.

Je kunt de vlokken kort mee verwarmen of rechtstreeks uit de bus over je soep, salade of pasta strooien. Het heeft geen hele uitgesproken, specifieke smaak maar geeft net een hartig accent aan je gerecht.

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl