Geplaatst op 19 maart 2014

Rauw

Ooit had ik kooklessen op school. 

Ik volgde de opleiding Facilitair Management, wat toen nog Toegepaste Huishoudwetenschappen heette, aan Academie de Laan in Den Haag. 

Net zoals bij de hotelschool hoort er een restaurant bij deze school waar je voor redelijke prijzen kan lunchen of dineren. Het eten wordt klaargemaakt en geserveerd door studenten van de school.

Dus hadden wij kooklessen. Het lokaal waar deze lessen plaatsvonden bestond uit allemaal keukenblokken naast elkaar. Reuze gezellig, vond ik.

Terwijl er een pannetje op het vuur stond maakte ik vaak even een praatje met de buren in het naastgelegen keukenblok.

Onze "kookjuf", juffrouw Boender, werd radeloos van mij. “Ik ruik weer iets aanbranden!!!!” riep ze dan, terwijl ze automatisch in mijn richting keek. En steevast was ik er van overtuigd dat het toch echt niet (weer) mijn pannetje kon zijn waar die luchten vandaan kwamen. Maar helaas, als ik dan in de richting van mijn keuken keek, moest ik vaak constateren dat dat toch wel weer het geval was.

Nog steeds heb ik de neiging als ik sta te koken om even mijn mail te checken, een telefoontje te plegen of iets anders te gaan doen.

Tot radeloosheid van mijn man, die dat echt niet kan begrijpen. “Je gaat toch niet iets anders doen als je staat te koken?!”, vind hij. Terwijl ik het eigenlijk wel vind getuigen van multitasken. Al geef ik toe dat het niet handig is als het eten dan aanbrand.

Misschien overbodig om te zeggen dat ik na dat eerste jaar de overstap maakte naar een opleiding Communicatie. Geen kooklessen meer voor mij dus.

Tot vorig jaar……

Bij toeval kwam ik terecht bij de workshops van Sandra de Vos van LekkerRaw.

En ja; dit zijn workshops voor het maken van raw food gerechten.

En bij raw food, de naam zegt het al, wordt er niks gekookt. Ideaal, want dan kan er dus ook niks aanbranden.

Tijdens de workshops werk je in tweetallen aan een aantal gerechtjes.

En hier kon ik dus naar hartenlust rondlopen en met iedereen een praatje maken.

Helemaal lyrisch kwam ik thuis na deze workshops. Lekkere, gezonde gerechten klaarmaken terwijl je gewoon even iets anders kan doen, zoals een praatje maken met je buurman of buurvrouw.

Sindsdien maak ik geregeld raw food gerechten klaar.

Omdat het gezond is, je energie geeft, heel erg lekker is en….ideaal is voor mensen zoals ik.

 

Recept Bloemkoolcouscous (4 personen)

Hak 1 bloemkool in circa 10 stukken en voeg deze samen met 4 el extra vergine olijfolie, ¼ cup pijnboompitten, 3 el fijngehakte rozemarijn en wat zeezout in de keukenmachine.

Niet te lang mixen want dan krijg je puree in plaats van couscous.

Doe het mengsel in een kom en roer er ¼ cup pijnboompitten, ½ cup zongedroogde tomaatjes in stukken, ¼ cup zwarte olijven in stukjes, ¼ cup groene olijven in stukjes, 2 tomaten in stukjes en ½ fijngehakt rood pepertje doorheen.

Eventueel decoreren met een takje peterselie.

 

Meer recepten van Sandra de Vos kun je vinden in haar Recepten- en Inspiratieboek “LekkerRaw”

Leverbaar via www.lekkerraw.nl/boek, Bol.com, de boekhandel en gespecialiseerde (food)winkels.

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl