Geplaatst op 01 mei 2014

Cupcake Ontbijt

Een aantal keren per jaar ontbijten de kinderen op school.

Was er eerst alleen het Paasontbijt en het Kerstontbijt, georganiseerd door de school zelf. Tegenwoordig is er ook Het Nationale Schoolontbijt (georganiseerd door het Voorlichtingbureau Brood) en het Koningsontbijt (georganiseerd door een supermarktketen)

Vorige week was er een hoop te doen over het Koningsontbijt. Volgens het Voedingscentrum geeft dit ontbijt kinderen het slechte voorbeeld omdat er ongezonde producten bij zitten zoals hagelslag en chocopasta

Nu staat er bij ons geen hagelslag en chocopasta op de ontbijttafel, maar vind ik dat voor een paar keer per jaar echt geen probleem. Zolang ze weten dat het niet gezond is en het als een soort traktatie zien is er niks aan de hand. (onder aan de pagina kun je trouwens een recept vinden voor een suikervrije gezonde variant van chocopasta)

Zo zat mijn jongste dochter dit jaar met Koningsdag om 6.00 op de Vrijmarkt met een vriendinnetje om hun zelfgemaakte cupcakes te verkopen. Hun ontbijt bestond die dag uit een gedeelte van de koopwaar die ze aanboden. Een Cupcake Ontbijt dus!

Wel vreemd dat het Voedingscentrum nu kritiek heeft op het ongezonde aspect van het Koningsontbijt.

Vorig jaar gaven ze namelijk wel hun goedkeuring aan het Nationale Schoolontbijt terwijl daar net zulke ongezonde producten in het pakket zaten.

Helaas is het Voedingscentrum allesbehalve objectief en onafhankelijk. Er zijn talloze “partijdige” en belanghebbende bedrijven betrokken bij studies van het Voedingscentrum. Ook worden zij gefinancierd door de overheid. Het grootste gedeelte hiervan komt van het ministerie van Economische Zaken.

Wat Economische Zaken met gezondheid te maken heeft? Precies!

Dit zie je helaas heel vaak. Allerlei “Voorlichtingsbureaus”, opgericht en gefinancierd door het bedrijfsleven.

De Suikerstichting, een initiatief van de suikerindustrie, die vertelt dat suiker prima past in een gezond voedingspatroon.

Het Voorlichtingsbureau Brood, die iedereen wil overtuigen van het nut en de noodzaak van het eten van brood.

Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën, die in samenwerking met een bekend margarine merk het smeerdiploma heeft ingesteld op kinderdagverblijven, zodat de kindjes al op hele jonge leeftijd leren om diezelfde margarine op hun brood te smeren.

Toen ik daar allemaal eens over nadacht kon ik mij ook steeds meer vinden in de kritiek die consumentenorganisatie Foodwatch had op het Koningsontbijt, namelijk dat voedingsbedrijven op deze manier de scholen binnen dringen en reclame maken. voor hun ,meestal ongezonde,producten.

Nu kreeg ik gisteren een mailtje van een stichting waar ik bij aangesloten ben: Stichting Kind en Voeding. In dit mailtje deden ze een oproep om in plaats van het Nationale Schoolontbijt als tegenhanger een echt gezond ontbijt te organiseren op scholen.

Een goed initiatief waar ik zeker aan mee wil werken. Niet omdat ik het erg vind dat mijn kinderen een keer hagelslag eten, maar wel om deze vorm van reclame binnen de scholen tegen te gaan.

Als we dan een keer een ongezonde keuze maken, dan liever een bewuste ongezonde keuze die we zelf maken en niet eentje die voor ons gemaakt wordt door de voedingsindustrie.

Wat mij betreft ontbijten mijn kinderen dan elke Koningsdag met cupcakes.

 

Recept  suikervrije Chocopasta

Maal 75 gram blanke hazelnoten fijn in de keukenmachine. Voeg 80 gram amandelmelk en 3 el rauwe cacao poeder toe. Voeg 30 gram gesmolten kokosolie, 20 druppels stevia en ½ tl speculaaskruiden toe en laat nog even draaien.

Schep de chocoladepasta in een luchtdichte pot. Je kunt de pasta zeker 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

 

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl