Geplaatst op 20 september 2014

Mindfullness

Je hebt allemaal wel eens zo'n periode dat er te weinig uren in een dag zitten en te weinig dagen in een week.

Vlak voor de zomervakantie zat ik midden in zo'n periode. Examens, opleidingsdagen, een kind dat afscheid aan het nemen was van de basisschool, veel cliënten die nog net voor hun vakantie op consult wilden komen. Veel leuke dingen, maar.....tijd te kort. Op de een of andere manier kwam ik in die periode ook overal het woord 'Mindfullness' tegen. Ik las er iets over, hoorde iemand erover vertellen. En elke keer dacht ik:"Daar moet ik me eens in gaan verdiepen. Ik moet daar eens meer over te weten komen"

In drukke periodes is het belangrijk om ook rust in te bouwen voor jezelf. Vaak hollen we maar door, continue in actie. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ons lichaam heeft een (ortho)sympathisch zenuwstelsel en een parasympathisch zenuwstelsel. Het sympathische systeem is ons 'actie-systeem', het parasympathische werkt in rust. Ons spijsverteringsstelsel hoort bijvoorbeeld bij het parasympathische systeem. Zo kan het dus gebeuren dat mensen die constant in hun sympathische systeem zitten en nooit meer in hun parasympathische systeem spijsverteringsklachten krijgen. En dat is maar één van de vele gevolgen die het continue in actie zijn kan hebben.  

Het is dus belangrijk om in drukke periodes ook je momenten van rust in te bouwen. 

Een paar dagen voor mijn vakantie verstuikte ik mijn enkel. Mijn enkel zwol op tot gigantische grootte en ik kon niet meer lopen. Ik baalde vreselijk want ik moest nog van alles doen voordat ik op vakantie ging. Dit kwam wel heel slecht uit.

Noodgedwongen zat ik die avond op een ligbed in mijn tuin met mijn been omhoog.

Gelukkig was het een hele mooie, warme, zwoele zomeravond. De kinderen haalden een glas wijn voor me en nestelden zich lekker tegen me aan. Even later kwam de hond er ook bij. 

Samen genoten we van de heerlijke avond, de geuren, de sterren die aan de heldere hemel schitterden en het concert wat de kikkers verderop in de sloot hielden.

En opeens bedacht ik me, terwijl ik daar zo zat en niks anders kon doen dan daar zitten en genieten van het moment dat ik midden in een Mindfullness moment zat.

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl