Geplaatst op 02 mei 2016

Hoe hormonen je gewicht kunnen beïnvloeden

Hormonen hebben  een hele grote invloed op ons functioneren, onze gezondheid, energie en hoe we ons voelen.

Wanneer we gaan trainen om sterker of fitter te worden; meer spiermassa op te bouwen of vetmassa te verliezen denken we vaak als eerste aan voeding en training.

Maar eigenlijk zijn het onze hormonen die de grootste invloed op ons vetpercentage en spiermassa hebben.

En die hormonen worden inderdaad weer voor beïnvloed door voeding, training, ontspanning en leefstijl. Dus klopt het inderdaad dat je daarmee aan de gang zal moeten gaan voor een goed resultaat (weer een opluchting mocht je bij het begin van dit blog gedacht hebben dat ik wilde vertellen dat je niet als eerste aan voeding, training, etc moet denken..)

Ik kan zo wel minimaal 10 hormonen opnoemen die hele grote invloed hebben op je spier-en vetmassa. Maar laat ik eerst beginnen met twee hormonen die bij een verstoring zorgen voor vetopslag: insuline en cortisol.

 

Insuline

Dit hormoon wordt aangemaakt in onze alvleesklier (pancreas) en zorgt ervoor dat glucose kan worden opgenomen in onze cellen om daar energie aan te kunnen maken.

Wanneer je vaak en veel geraffineerde koolhydraten en/of suikers eet worden onze cellen op den duur ongevoelig voor de grote hoeveelheden insuline die je lichaam aanmaakt. De cellen worden ‘insuline resistent’ waardoor glucose niet meer goed de cel in kan om energie aan te maken.

Gevolg: energietekort in heel veel cellen en weefsels in ons lichaam en de glucose die niet kan worden omgezet in energie wordt opgeslagen als vet.

Hoe gevoeliger je bent voor insuline, hoe meer suiker en koolhydraten worden verbrand of opgeslagen worden als energievoorraad (in je lever en je spieren). Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, hoe meer er wordt opgeslagen als vet.

Zorg dus dat je voeding zoveel mogelijk bestaat ui voedingsmiddelen met een lage glycemische lading (groenten, noten, kwark, gevogelte, vis, eieren, etc) en vermijd of minder voeding die je bloedsuikerspiegel snel laat stijgen (witte pasta, brood, aardappelen, koekjes, frisdrank, suikerhoudende producten)

 

Cortisol

Cortisol staat ook wel bekend als het ‘stress hormoon’ en komt vrij bij zowel geestelijke als lichamelijke stress. Helaas is dit ook het hormoon wat zorgt voor vetopslag (met name buikvet) Dit heeft meerdere oorzaken. Een daarvan is dat cortisol ervoor zorgt dat eiwitten in spieren worden afgebroken om snel glucose (energie) vrij te maken.

Zo kan het dus zijn dat je veel (misschien zelfs te veel) traint en goed eet maar door te veel stress je vetpercentage maar niet omlaag krijgt.

Zorg voor voldoende rust en slaap en neem bewust de tijd om te ontspannen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, etc.

In het volgende blog meer over een paar andere hormonen die van invloed  zijn op ons metabolisme.

 

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl