Geplaatst op 13 augustus 2017

20 dagen Plantaardig Fit

Half juli vertrokken mijn oudste zoon Kai en ik naar Spanje voor onze ‘Back to Basics’ trip; een survivaltocht in de bergen rondom Madrid. Onder begeleiding van een ervaren berggids trokken we de natuur in en leerden daar de eerste beginselen van hoe te overleven met minimale middelen.

Het was in meerdere opzichten een onvergetelijke tocht waarin we veel leerden over de natuur, onszelf, elkaar en overleven in de natuur. Voorafgaand aan deze reis plaagde Kai zijn jongere zusje met het verhaal dat hij konijnen zou gaan vangen om op te eten. Nu wisten we niet precies wat ons te wachten stond en of dat echt onderdeel van het programma zou zijn, maar Kai vond het in ieder geval prachtig om dit keer op keer aan zijn zus te vertellen. Ik had hem alvast medegedeeld dat ik die week dan wel dacht vegetarisch te zijn. Een vis vangen, ontleden en roosteren op een vuurtje zag ik mezelf nog wel doen. Maar een konijn….?! Als kind hadden we een konijn als huisdier en bereidde mijn moeder elke kerst apart kip voor mij, omdat ik weigerde een familielid van mijn geliefde Snuffie te verslinden. Met een kip had ik toch wat minder binding, zeg maar.

Dit was uiteraard een onderwerp van gesprek tussen mijn zoon en mij. Ben je bereid een dier te doden om het zelf op te eten?

Nu hoefden we deze beslissing gelukkig niet echt te nemen. Maar we waren het erover eens dat we dat alleen zouden kunnen in geval van nood. Alleen als het noodzakelijk zou zijn om zelf te overleven, waren we bereid een dier te doden.

Zover kwam het gelukkig, afgezien van het feit dat we geen konijn tegen het lijf zijn gelopen, natuurlijk niet.  Toch heb ik dit altijd een interessante discussie gevonden. Zolang we niet zien hoe een dier gedood wordt, hebben we geen moeite om het op te eten. Maar zelf vangen en doden is toch een heel ander verhaal.

Maar ook ik was, als zovelen, lange tijd overtuigd dat het bijna onmogelijk is om voldoende proteïne binnen te krijgen als je geen dieren eet.

Tot ik las en hoorde over de ervaringen van atleten die topprestaties leverden op een compleet plantaardig voedingspatroon. Ook door de toenemende belangstelling voor een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon, ben ik mij meer en meer hierin gaan verdiepen.

Hoe zorg je dat je voldoende proteïne binnen krijgt, wat ga je eten en welke supplementen heb je eventueel nodig? Dit onderwerp ging mij meer en meer fascineren. De bekende ‘druppel’ was het hele eierschandaal van de afgelopen tijd.

Dit alles en alle onderzoeken en boeken die ik las over plantaardig eten (zoals de China Study, van T.Colin Campbell) maakten dat ik afgelopen week besloot om 20 dagen volledig plantaardig te gaan eten.

Geen vlees, geen kip, geen vis, geen schaal-en schelpdieren, geen zuivel en geen eieren.

Vandaag is dag 3 van mijn ‘20 dagen Plantaardig Fit’ waarin ik blogs en posts zal schrijven over dit onderwerp. Deze zullen te lezen zijn op mijn Facebookpagina,  die van Optimal Health Studio en op Instagram.

Wat kun je verwachten? Informatie over hoe je voldoende proteïne binnen kunt krijgen als je plantaardig eet; welke supplementen handig zijn, tips voor als je uit eten of naar een festival gaat; recepten en uiteraard mijn eigen ervaringen.

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl