Geplaatst op 22 april 2015

Soja of nee?

Zoals veel mensen weten adviseer ik restaurant Rendez Vous bij het samenstellen van de menukaart.

Dit schept soms verwachtingen bij gasten. Verwachtingen waar niet altijd aan voldaan word, zoals vorige week bleek.

Een dame op het terras bestelde een cappuccino.In plaats van op de traditionele manier wilde zij dat deze gemaakt zou worden met sojamelk. Toen zij hoorde dat dit niet mogelijk was omdat er geen sojamelk aanwezig was, was zij, op zijn zachtst gezegd, ‘not amused’.

Op luide toon vertelde zij de dame van de bediening dat dit toch wel heel gek was. Nanneke (ik dus…) bemoeide zich immers met de menukaart bij Rendez Vous en als ik dan zo met gezonde voeding bezig was, dan was het toch wel heel raar dat ze geen cappuccino met sojamelk kon krijgen. Want…….(zo luidde haar redenatie) sojamelk is gezond. (………)

Tja, toen ik dit verhaal achteraf hoorde krabde ik mij wel even achter de oren.

Ten eerste is het natuurlijk niet zo dat, omdat ik Rendez Vous adviseer, alles wat ‘gezond’ zou zijn daar verkrijgbaar is.

Er wordt in de keuken van Rendez Vous gezond gekookt; alles vers, zoveel mogelijk biologisch en rekening houdend met speciale dieetwensen zoals vegetarisch, lactose-vrij,etc.

Maar als je mij vraagt naar een lactose-vrij alternatief voor cappuccino dan is het antwoord: espresso!

Dat er bij Rendez Vous geen sojamelk als alternatief voor koemelk wordt aangeboden is een bewuste keuze.

‘Gezond’ is uiteraard maar een relatief begrip; wat voor de één goed is, kan bij een ander klachten veroorzaken.

Soja wordt door veel mensen als ‘gezond' gezien. Er zijn er echter veel redenen om dit te betwijfelen en er lijkt eerder sprake van het tegendeel.

Voor mij reden genoeg om dit voedingsmiddel te vermijden, het nooit iemand aan te raden en zeker niet Rendez Vous te adviseren om dit op de kaart te zetten!

Een paar redenen op een rijtje:

  1.  Fyto-oestrogenen. In soja zitten fyto-oestrogenen. Deze stoffen lijken op het geslachtshormoon oestrogeen en beïnvloeden onze hormoonhuishouding. Wanneer je te weinig oestrogenen aanmaakt (bijvoorbeeld in de overgang) kan dit een voordeel zijn. Maar meestal is dit een nadeel. Ongefermenteerde soja kan zelfs de vruchtbaarheid in gevaar brengen en bij kinderen ernstige hormonale disbalansen veroorzaken.
  2. Bijna alle soja die hier in het westen gebruikt word is genetisch gemanipuleerd. Genetisch gemanipuleerde soja wordt vaak in verband gebracht met een verhoogd risico op allergieën.
  3. Soja bevat veel anti-nutriënten die schadelijk zijn voor de darmen.
  4. Soja bevat hele hoge concentraties fytinezuur. Fytinezuur vermindert de opname van belangrijke mineralen in het lichaam zoals zink en ijzer.
  5. Soja kan de werking van je schildklier beïnvloeden wat kan leiden tot energieverlies, overgewicht, kouwelijkheid en depressieve klachten.  

En zo kan ik nog wel even door gaan. Wanneer je alle onderzoeken leest die gepubliceerd zijn over soja kun je eigenlijk maar één conclusie trekken en dat is dat het consumeren van ongefermenteerde sojaproducten heel veel risico’s voor de gezondheid met zich mee brengt.

Aziatische mensen gebruiken al eeuwenlang sojaproducten maar dat zijn traditionele, gefermenteerde sojaproducten zoals natto en tempeh.

Goede alternatieven voor koemelk? Probeer eens plantaardige melksoorten zoals amandelmelk, kokosrijstmelk of havermelk. En zoals ik al eerder zei: het beste lactose-vrije alternatief voor cappuccino is een espresso!

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl