Geplaatst op 25 juli 2015
Suikertekort; eet jij wel genoeg suiker?
(Blog Leefbewust.nu)
Na alle berichtgeving over hoe slecht suiker wel niet voor ons is; dat het vergif zou zijn en we er zelfs verslaafd aan kunnen raken is dit misschien een rare titel.
Suikertekort? Kan dat? Zijn er echt mensen die te weinig suiker tot zich nemen? Ja, dat kan!
Hoe dat kan zal ik uitleggen.
Nog maar kort geleden is er ontdekt dat aan de oppervlakte van lichaamscellen een soort antennes zitten die zorgen voor communicatie tussen de verschillende cellen.
Die antennes zijn suikerketens: kettingen van suikermoleculen.
Die suikerantennes zijn door hun functie van groot belang voor onze gezondheid.
Er is zelfs een wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van deze ketens; de glycobiologie.
Er bestaan wel 200 verschillende soorten suikers, maar er zijn 8 essentiele suikers die nodig zijn voor de vorming van die antennes. Essentieel wil zeggen dat ze niet of bijna niet door het lichaam zelf gemaakt kan worden. Je zult ze dus via voeding binnen moeten krijgen.
Twee van de acht suikers, glucose en galactose, krijgen we meer dan voldoende en vaak juist teveel binnen via de voeding. Glucose zit in fruit, groente en natuurlijke zoetstoffen zoals honing en agavesiroop. Galactose halen we uit melk, (black-eye)bonen, tomaat, zwarte bessen en hazelnoten. En deze vinden we ook in borstvoeding.
De andere 6 essentiële suikers krijgen we helaas meestal te weinig binnen.
Dit zijn D-Mannose, Fucose, Xylose, N-Acetyl-Glucosamine, N-Acetyl-Galactosamine en N-Acetyl-Neuramanic-Acid. Klinkt onbekend he?
Hieronder zal ik vertellen in welke voedingsmiddelen je deze suikers kunt vinden en welke eigenschappen ze hebben.
D-Mannose heeft een gunstige invloed op je darmflora, is ontstekingsremmend en verhoogt je weerstand tegen ongunstige bacteriën, virussen en schimmels. Deze suiker kan onder andere uitkomst bieden bij blaasontstekingen en vind je bijvoorbeeld in paddenstoelen (met name Shiitake), broccoli, tomaten, aubergine, perziken en veel soorten bessen zoals cranberries, blauwe en rode bessen, kruis-en veenbessen.
Fucose vermindert allergische reacties, is ook weer ontstekingsremmend en beschermt onder andere tegen de schadelijke Helicobacter Pylori bacterie. Deze suiker komt veel voor in champignons, kelp, zeewier en medicinale paddenstoelen zoals Reishi, Shii Take en Mai Take. En ook Fucose is weer een bestanddeel van moedermelk.
Xylose heeft een schimmelwerende werking, is antibacterieel en belangrijke voeding voor je goede darmbacteriën. Xylose zit onder andere in frambozen, zwarte bessen, broccoli, peer, spinazie en zaden.
N-Acetyl-Glucosamine zit in (alweer) Shii Take paddenstoelen. Maar ook in het kraakbeen en de harde delen van insecten en schaaldieren (wat door de meeste mensen niet als voeding wordt gezien) Deze stof is heel belangrijk voor je gewrichten en kraakbeen.
N-Acetyl-Galactosamine vind je ook weer in zeewier en Shii Take, maar bijvoorbeeld ook in botten van runderen (waarvan bouillon getrokken kan worden) Ook deze suiker is weer van belang voor je darmen en versterkt de darmvlokken.
Last but not least is N-Acetyl-Neuramanic Acid, ook wel siaalzuur genoemd, te vinden in borstvoeding, rauwe melk en kippeneieren. Deze stof is onderdeel van onze slijmvliezen waar het het afweersysteem versterkt.
Opvallend is dat het grootste gedeelte van deze essentiële suikers in borstvoeding zitten, wat misschien wel aangeeft hoe belangrijk deze suikers zijn.
Een tekort aan deze suikers is van grote invloed op ons immuunsysteem en onze gezondheid. De suikerketens sturen namelijk bijna alle lichaamsprocessen aan.
Meer weten over deze supersuikers? Er zijn verschillende interessante filmpjes over dit onderwerp te vinden op Youtube zoals:
- David Wolfe- Seaweeds & Glyconutrients
- Geiske de Ruig at TedX Roermond-Knowledge of glycobiology can improve your health
- The sweet language of life-glyconutrients