Geplaatst op 25 mei 2015

Broodnodig…

Ooit was er een tijd dat ik dacht dat kranten artikels objectief waren en voor het grootste gedeelte op waarheid berustten. Ooit….

Maar hoe meer kranten ik lees in mijn leven; hoe meer ik overtuigd raak van het tegendeel. Met name als het over voeding gaat, valt mij vaak op hoe dingen verdraaid worden. Maar het zal met andere onderwerpen wel net zo gaan, vrees ik.

Afgelopen zaterdag las ik een artikel in de bijlage van de Volkskrant met de titel: “Kunnen we ongestraft de boterham uit de lunchtrommel weren?”

Oei…dat klinkt onheilspellend. Want wie wil er nou straf? In de hoop ongestraft te blijven begin je met lezen.

Het artikel begint met de opmerking dat er opeens ‘iets’ aan de hand is met brood; je schijnt er dik, moe en ziek van te worden.

Maar nee, dat is allemaal niet bewezen valt er te lezen. Wat wel bewezen is dat te weinig brood ziek kan maken. Huh??? Wacht even…. 

We beginnen van voren af aan……

Tussen het begin (dat er ‘iets’ aan de hand is met brood) en het einde (te weinig brood kan ziek maken) wordt het argument jodium erbij gehaald.

Door te weinig brood te eten lopen we het risico op een jodiumtekort.

Van dat soort informatie gaan mijn haren dus overeind staan. Er wordt nog een internist-endocrinoloog van het Rotterdamse Erasmus MC bijgehaald die verteld wat de gevolgen van een jodiumtekort voor je schildklier kan betekenen.

En die informatie klopt inderdaad. Jodium is een heel belangrijk mineraal die onder andere noodzakelijk is voor het goed functioneren van je schildklier.

En het klopt inderdaad dat veel mensen te weinig jodium binnen krijgen via hun dagelijkse voeding. Tot zover klopt het allemaal.

Dat veel mensen een tekort aan jodium hadden bleek al tijdens de jaren 40.  De overheid besloot om jodium aan het keukenzout toe te voegen zodat de bevolking via keukenzout en brood (waar dit zout weer aan toegevoegd wordt) toch voldoende jodium binnen zou krijgen. Brood en zout werden op die manier een soort ‘bevolkingssupplement’.

Nu de nadelen van tarweproducten steeds duidelijker worden (En nee; dat is niet alleen van toepassing op mensen met coeliakie. Maar dat zal ik in een ander blog een keer uitleggen) draait de brood-propagandamachine op volle toeren.

Want “brood is verreweg de belangrijkste leverancier van jodium”, staat er in het artikel in de Volkskrant. Ho! Stop!! Dus als er opeens besloten wordt om jodium aan cola toe te voegen wordt dat dan de belangrijkste leverancier? En kunnen we dan niet meer 'ongestraft de cola weren'?

Ook staat er dat “dit mineraal nauwelijks voorkomt in natuurlijke producten”. Ook dat is niet waar. Alleen eten we die natuurlijke producten te weinig.

Laten we alsjeblieft ons gezonde verstand gebruiken en ons niks aan laten praten.

Dat veel mensen een tekort aan jodium hebben klopt. Dat een jodiumtekort hele vervelende gevolgen voor je gezondheid kan hebben klopt ook.

Maar laten we dan zorgen dat we kijken waar de jodium van nature inzit.

De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor jodium is 150 mcg (=0,15mg) per dag.

Die kun je ook binnenkrijgen door bijvoorbeeld het eten van schaal-en schelpdieren, vis, zeewier (zoals bijvoorbeeld kelp) en groente als artisjok, broccoli, spinazie, asperges of boerenkool.

Zo bevatten garnalen 55 mcg jodium per 100 gram; kabeljauw 110 mcg per 100 gram; boerenkool 26 mcg en kelp maar liefst 150 mg per 100 gram.

Dus: Jodium nodig? Ja!

Maar brood nodig? uuhhhh…..nee!!

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

1 Reactie

M.v.zijtveld 12 februari 2016 om 17:39

Ik had bij Rendez Vous een broodje met biet appel yoghurt en makreel !! Het was heerlijk !! De broodjes worden die bij Rendez Vous gebakken of kan ik ze ergens kopen of is er een recept van ?? Ik hoor graag van je en groetjes van Marjo van Zijtveld

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl