Geplaatst op 28 januari 2019

Adaptogenen van de Maand: Ashwaganda en Maca

 

 Adoptogene kruiden zijn kruiden die zorgen voor meer balans in het lichaam door bijvoorbeeld de stressrespons van het lichaam de verminderen. Fijn dus als je veel last hebt van stress en de gevolgen daarvan voor je gezondheid. Ashwaganda en Maca zijn dat, maar ook rhodiola en ginseng zijn voorbeelden van adaptogenen. 

Adaptogenen ondersteunen in het algemeen het lichaam bij het omgaan met fysiologische, biochemische en psychologische stressfactoren, inclusief veranderingen die optreden tijdens de peri- en postmenopauzale jaren. 

 

Ashwaganda

Ashwaganda wordt ook wel de Indiase ginseng genoemd en is een adoptogeen kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt, onder andere in de Ayurveda. 

Het wordt gebruikt voor het geven van meer energie en tegen slapeloosheid.

Ashwaganda is weerstandsverhogend, stressverlagend en prestatiebevorderend. Ook kan het de werking van schildklierhormonen op een veilige en effectieve wijze verhogen

 

Bron

Sharma AK, Basu I, Singh S. Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2017 Aug 22. doi: 10.1089/acm.2017.0183. [Epub ahead of print]

 

Maca

Maca (Lepidium meyenii, peruvianum, wortel) is een hoog in het Andesgebergte groeiend Peruviaans knolgewas dat behoort tot de knolgewassen van de familie Brassicaceae. Mede vanwege de uitwerking op energie, uithoudingsvermogen, libido en vitaliteit is Maca ook bekend onder de naam ‘Peruviaanse ginseng’, of ‘ginseng van de Andes’. De Maca is de enige eetbare plant die onder extreme weersomstandigheden en op een hoogte tussen de 3000 en 4000 meter kan overleven. De wortels van de plant zijn zeer voedzaam en worden al duizenden jaren door de plaatselijke bevolking bij bijna elke maaltijd gebruikt.

 

De Macawortel staat er om bekend dat het de hormonen in balans brengt en vruchtbaarheid bij vrouwen stimuleert. Macapoeder helpt bij het verhogen van energie-niveaus, het verbeteren van het libido, en het vergroten van de botdichtheid. Macawortel helpt bij de opbouw van het uithoudingsvermogen, een gezond immuunsysteem en zorgt voor een gezonde huid. De plant heeft anti-depressieve eigenschappen en onder stressvolle omstandigheden bevordert het ook homeostase (evenwicht in het lichaam).

 

Tijdens onze "Winter Welness Februari" maand serveren wij twee ontbijtjes met adaptogene kruiden

  • Golden Mango Chia Pudding (bevat Ashwaganda)
  • Chocolate Maca Proteïne Overnigth Oats  (bevat Maca)

Deze ontbijtjes zijn zowel in onze Health Bar te bestellen als mee te nemen. Ook verkopen wij de producten los zodat je de recepten thuis kunt maken.

 

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl