Geplaatst op 31 augustus 2015

Het brein in je buik

(Blog Eat Pure Love)

Je buik vol van hebben van iets, vlinders in je buik, een ‘onderbuikgevoel’ of ergens buikpijn van hebben; allemaal gezegdes en uitdrukkingen die aangeven dat je stemming van invloed kan zijn op je buik.

Stress, boosheid, spanning,verliefdheid; veel mensen ervaren de lichamelijke gevolgen van dit soort gevoelens.

Maar gevoelens zijn niet alleen van invloed op je darmen; andersom gebeurt dit ook. Onze darmen en de bacteriën die daarin huizen bepalen voor een groot gedeelte onze gezondheid, hoe we functioneren en hoe we ons voelen.

Misschien zelfs wel voor het grootste gedeelte.

Al zijn we dat in onze maatschappij de laatste tijd een beetje uit het oog verloren, vroeger wist men dit ook al. Hippocrates zei 2500 jaar geleden al: ‘Alle ziektes beginnen in de darmen’ en een oud Chinees gezegde luidt bijvoorbeeld: ‘De darm is de wortel van de plant mens, hoe gezonder de wortel, des te gezonder de mens’.

Een eerste voorwaarde om geestelijk en lichamelijk in balans te zijn is te zorgen dat je microbioom in balans is.

Je microbioom is een miniatuurwereld in je darmen die bestaat uit triljoenen kleine, niet menselijke bacteriën.(Ja, je leest het goed: een groot gedeelte in je lichaam is niet-menselijk. Dit zijn microben en bacteriën die op en in ons lichaam wonen, met elkaar communiceren en een heel eigen leven leiden)

Gek idee eigenlijk dat zo’n miniwereld, bestaande uit allemaal verschillende families (bacteriesoorten) zo’n groot effect heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Onze darmbacteriën verteren namelijk niet alleen het voedsel wat we eten, ze besturen je eetlust, stofwisseling ,immuunsysteem en zelfs je stemming.

En waar normaal functionerende darmbacteriën invloed uitoefenen op je hersenen doen minder goed functionerende dat dus ook.

Een goed voorbeeld van hoe je darmen je humeur en gevoel beïnvloeden is het hormoon serotonine. Dit hormoon is cruciaal om je optimistisch en zelfverzekerd te voelen. Daarnaast wordt van serotonine weer het slaaphormoon melatonine gemaakt. En laat Serotonine nou voor het grootste gedeelte in je darmen geproduceerd worden. Dus als je darmen niet goed functioneren produceer je ook niet genoeg serotonine om je goed te voelen, te ontspannen en goed te slapen.

In ernstige gevallen leidt een lage serotoninespiegel zelfs tot depressiviteit.

Bacteriesoorten zijn afhankelijk van het soort voeding dat ze nodig hebben. Je voedingspatroon heeft dus een grote impact op de bevolking in je darmen. Verandering in voeding kan een microbioom zelfs binnen 24 uur veranderen.

Door de juiste voeding tot je te nemen voed je je goede darmbacteriën en kun je je gezondheid dus positief beïnvloeden. Uiteraard zijn gezonde darmen van nog veel meer factoren afhankelijk maar goede voeding is wel de basis.

Zo hebben goede bacteriën in onze darmen grote hoeveelheden plantaardige vezels van planten, zeewier, bessen en paddenstoelen nodig.

En gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, yoghurt en kefir zijn natuurlijke probiotica die hun eigen levende bacteriestammen bevatten welke weer de gezonde bacteriën in je microbioom aanvullen.

Zorg dus goed voor jezelf door goed voor je darmen te zorgen!

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl