Geplaatst op 05 maart 2014
Wintersportpap
Vroeger maakte mijn vader elke zondagochtend croissants.
Goede herinneringen bewaar ik aan die zondagochtenden. Met het hele gezin rond de eettafel; zelfgemaakte croissants op tafel; verse jus d’orange, gekookt eitje erbij.
Jaren later was ik vaak net thuis van het stappen als het tijd was voor het ontbijt en verkoos ik toch maar mijn bed boven de croissants.
Nog weer jaren later; een van de eerste zomervakanties met mijn toenmalige vriendje. Smoorverliefd stapten we in zijn oude, versleten, rode BMW met een tentje achterin. Zonder plan reden we richting Frankrijk, richting warmer weer. We keken wel waar we uitkwamen.
Op een camping aan een strand in Frankrijk, zittend voor een piepklein tentje, at ik die vakantie de lekkerste croissants ooit!
Inmiddels worden de vakanties wel gepland. Vriendlief is manlief geworden en er zijn drie passagiers bijgekomen. Vorige week was onze vakantiebestemming Oostenrijk. Met het hele gezin plus het gezin van mijn broer zaten we in een appartement in Oostenrijk. Een heerlijke wintersportvakantie was het; alleen al vanwege de broodjesservice. Elke ochtend werd er een papieren zak afgeleverd door de bakker met knapperige baguettes, verse croissants en meer lekkers.
Met zijn negenen om de ontbijttafel; wat een rijkdom.
De kinderen smulden van hun croissants en (wie weet…) hebben zij daar later ook weer goede herinneringen aan. Toch verkoos ik zelf een ander ontbijt, namelijk Havermoutpap. (Echt waar!!)
Mijn wintersportpap bestond uit: 1 kiwi, 1 banaan, 250 ml kokos-rijstmelk, 4 eetlepels havermout, een handje gojibessen en wat chiazaad.
Elke ochtend dacht ik na mijn favoriete pap nog wel een croissantje te eten. Maar geloof me; na zo’n bord kun je geen “pap”meer zeggen…
Omdat havermout vol zit met vezels wordt het langzaam verteerd en hou je heel lang een verzadigd gevoel. Ik kon er in elk geval de hele ochtend op skieën zonder alweer trek te krijgen voordat het lunchtijd was.
Ook zorgt het voor een snellere verbranding en een snellere opbouw van spiermassa. Ideaal voor sporters dus en ook ideaal als wintersportontbijt.
Onderweg terug naar Nederland las ik in de auto het volgende artikeltje in een tijdschrift:
Havermoet. Havermout is zo gezond dat het bijna onbegrijpelijk is dat het niet verplicht wordt gesteld. Het bevat veel vezels die goed zijn voor de vertering en heeft een laag glycemische index. Verder verbetert het je immuunsysteem en is het een bron van eiwitten, mineralen en anti-oxidanten.
Allemaal waar! Bovendien is het lekker en heb ik vanaf nu ook goede herinneringen aan havermoutpap…