Geplaatst op 24 april 2014

Detox Verslag

Vorige maand heb ik een detox plan gemaakt voor een stel dat al veel ervaring had met detoxen. Ze zijn in de 40, ouders van een dochtertje en woonachtig in Amsterdamen kozen voor een 14 daagse Super Detoxkuur inclusief 4 dagen sapvasten. Na afloop stuurden ze mij een verslag van hun ervaringen, zodat ik die weer kan delen met anderen die hier interesse in hebben. Dus bij deze het verslag van een Super Detox.

Super Detox

Sinds een vakantie naar Thailand in 2005 doe ik eigenlijk elk jaar (soms twee keer) wel een detox/sapkuur. Om wat kilo’s te verliezen, maar meer nog om twee weken lang alleen gezonde dingen te eten en te drinken. Dat betekent dus geen wijn en bier, geen frisdrank. Geen chips, vlees, kaas of ander geproduceerd eten. Alleen verse groente en fruit. Omdat ik dit keer geen zin had in klei-shakes of andere vieze drankjes vroeg ik Nanneke of zij een detox plan voor ons kon maken. Wij kregen van haar een zeer uitgebreid plan met een schema,tips en recepten voor 14 dagen.Hieronder een kort verslag van deze twee weken.

De zaterdag voor de start zijn we met een lange boodschappenlijst inkopen gaan doen bij Marqt en de Natuurwinkel. Zondag was het de eerste mooie lentedag en terrasweer, dus de eerste afbouwdag schoof door naar maandag. Ja, je wilt ook eindelijk wel weer eens op een terrasje zitten. Niet overdrijven!

Maandagochtend nemen we dan onze allereerste groene smoothie (twee handen spinazie, gember, een mango, een kiwi, kaneel, chiazaad en macapoeder) best lekker! In de middag een rauwkostsalade met o.a komkommer, sla en paprika. en ’s avonds twee grote makrelen in de oven met quinoa van de buurvrouw (toch nog wat vergeten) met een salsa van gele biet, sinaasappel en olijven. Zo gek nog niet, dat detoxen! Dinsdag hebben we overdag de recepten van Nan aangehouden en 's avonds een wilde zalm gegrild met bruine rijst, peultjes en broccoli. We hadden die eerste dagen allebei wel wat last van hoofdpijn, maar dankzij de Chlorella en smoothies waren we toch best actief. 

De woensdag tot en met vrijdag hebben we ons elke dag aan de recepten van Nan gehouden. In de ochtend een groene smoothie (met boerenkool, spinazie, bleekselderij of waterkers (pittig!)). De salades voor de lunch maakten we 's ochtends, zodat we die naar ons werk mee konden nemen. Één avond hebben we nog wel een heerlijke spinaziesalade gegeten met rode bietjes en een sinaasappel dressing en als klap op de vuurpijl, pecannootjes. Dat is lekker zeg! Op vrijdag, de laatste afbouwdag, een soepje van brocolli met avocado, wel fijn om af en toe iets warms binnen te krijgen.

Zaterdag begon het eigenlijke sapvasten. De komende vier dagen drinken we alleen smoothies. Eigenlijk makkelijker want je gooit een hoop groente en fruit in de blender en klaar is Kees. Zondag, maandag en dinsdag lopen lekker. Eigenlijk hebben we door het geleidelijke afbouwen weinig moeite met het niet eten.Wel is het soms lastig dat we nog een klein meisje hebben rondlopen waarvoor gekookt moet worden en dan ruikt zo'n groenteomelet ineens wel heel lekker!

Op woensdag begonnen we alweer met opbouwen. Die dag start hetzelfde als de vier dagen ervoor met een groene smoothie. 's Middags een kleine salade met van alles en nog wat groens, toch wel weer lekker om op wat te bijten. Donderdag, nog iets meer knabbelen: ’s middags op een salade en ’s avonds een tomaat paprika soepje, heerlijk!

Vrijdag hebben we een beetje gesmokkeld. Een beetje omdat we wel echt weer zin hadden in een gegrild visje 's avonds. Makreel werd het, met een heerlijke quinoa salade.

Zaterdag weer eens naar Marqt voor lekker dingen. Nee, geen franse kaasjes en chocolade maar bruine rijst met zalm voor de avond en in de middag zijn we gaan lunchen bij restaurant Venkel op de Albert Cuypstraat. Zondag waren we in principe klaar met de ‘kuur’ maar omdat je zo lekker en gezond bezig bent hebben we die dag uitgebreid ontbijt, elk twee kleine speltbolletjes met geitenkaas en gerookte zalm. Je zit nu toch weer sneller vol en als je de chlorella blijft nemen komt er ook geen honger gevoel en blijf je energie houden. 

Maandag is weer een normale dag, met voor het eerst weer (geiten)yoghurt met zelfgemaakte granola en fruit (inlcusief chiazaad, cacao nibs en hennepzaad). 

Op dinsdag zijn we de ochtend weer begonnen met een groene smoothie, want dat is een blijvertje: we willen deze om de dag afwisselen met een yoghurt-en-granola-ontbijt. 

Het algehele gevoel is super, ik ben toch een stuk of vier kilo’s kwijt en doordat we gezond willen blijven eten, dwing je jezelf ook om er meer over na te denken en komen er juist extra lekkere dingen op tafel. We houden het gezonde eten nog even vast!

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl