Geplaatst op 05 februari 2015

Gastblog Leontien.nl: Chocolade als medicijn

Geregeld last van spierkrampen, stijve en pijnlijke spieren, hoofdpijn of een trillend ooglid? Grote kans dat je een magnesiumtekort hebt.

Wanneer mensen na een sportinspanning last hebben van kramp, zien ze de training of wedstrijd meestal als de oorzaak. De sportinspanning is inderdaad de directe aanleiding, maar het tekort aan magnesium veroorzaakt de kramp in de spieren.

Het mineraal magnesium is voor heel veel processen in het lichaam van belang.

Zo is het onder andere belangrijk voor stevige botten, de emaille laag van onze tanden, zorgt het voor de prikkeloverdracht van zenuw naar spieren en heeft het een spierontspannende werking. Daarom wordt het ook wel het anti-stress mineraal genoemd.

De hoeveelheid magnesium die je per dag nodig hebt verschilt van persoon tot persoon en van dag tot dag. Als je veel sport of stress hebt verbruik je meer magnesium dan wanneer je het minder druk hebt en minder inspanningen levert.

Omdat magnesium niet word opgeslagen in je lichaam kun je het beste elke dag magnesiumrijke voeding eten. Magnesium komt bijvoorbeeld voor in groene groenten, cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten en in fruit zoals citroenen, dadels, frambozen, pruimen en avocado’s.

En nu komt het leukste…..

De rijkst bekende bron van magnesium is cacao!

Naast magnesium bevat cacao ook nog lekker veel anti-oxidanten en andere mineralen zoals mangaan, koper en zink.

Dus af en toe een stukje pure chocolade met minimaal 70% cacao is best een goed idee. En laten we daar nou vaak ook net meer behoefte aan hebben in stressvolle situaties of op sommige dagen van de maand.

De meeste chocoladerepen hebben als nadeel dat ze ook suikers en andere toevoegingen bevatten en door verhitting verdwijnen veel van de goede eigenschappen van cacao. Wil je zo optimaal mogelijk profiteren van de voordelen van cacao, dan kun je het beste voor de ‘real deal’, namelijk rauwe cacao, kiezen.

Het makkelijkst en het lekkerst is dan om gebruik te maken van rauwe cacaopoeder. Net hardgelopen, gefietst of gewoon hele erge behoefte aan cacao? Verwen jezelf dan bijvoorbeeld eens met een spicy cacao smoothie; een lekkere manier om wat extra magnesium binnen te krijgen.

 

Spicy Cacao smoothie

Genoeg voor 2 smoothies

 • 300 ml amandelmelk (of andere melk naar keuze)
 • 3 el rauwe cacao poeder
 • 1 el honing
 • 1 tl cayennepoeder
 • 1 tl vanillepoeder
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl grof zeezout

Mix de ingrediënten in een blender tot een gladde smoothie.

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

 • Ortho­moleculair Therapeut
 • Voedings­deskundige
 • Sportvoedingsadviseur
 • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl