Geplaatst op 15 juni 2014

"Wat is er nou erg aan dik zijn?"

Bovenstaande zin was de kop van een artikel op de site van dagblad Trouw.

De schrijfster van dit artikel beschreef eerst hoe ze had waargenomen dat er in Nederland steeds meer zwaarlijvigheid voorkomt. Vervolgens vertelt ze over een Nederlandse filosofe die een boek schreef met de titel ‘Discipline’ en hoe je door middel van discipline af zou kunnen vallen.

Dan besluit ze het artikel met de vraag waarom je eigenlijk minder zou willen eten en af zou willen vallen. Dat het je uiteindelijk alleen maar een paar extra levensjaren op zal leveren en hoe gezellig kan die discipline nou helemaal zijn?

Mijn verbazing en ergernis groeide en groeide tijdens het lezen van dit artikel.

Veel mensen met overgewicht hebben allerlei gezondheidsproblemen die van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven. Het gaat dus vaak niet om kwantiteit in de vorm van extra levensjaren maar om de kwaliteit.

Dan wordt er in het artikel ook gesteld dat afvallen een kwestie is van discipline. Elk pondje gaat immers door het mondje. Gewoon minder eten en meer bewegen. Toch?

Helaas ligt het vaak niet zo simpel.

Bij minstens de helft van alle mensen met overgewicht heeft dit overgewicht een lichamelijke oorzaak zoals een verlaagde verbranding ,een slecht werkende schildklier, voedingstekorten, etc.

De meeste diëten geven een dieetadvies zonder rekening te houden met eventuele lichamelijke oorzaken. De mogelijke lichamelijke oorzaak blijft onbehandeld ,wordt vaak alleen maar erger en zorgt dat het gewicht verder en verder toeneemt.

Hoe frustrerend is het voor deze mensen dat er wordt gezegd dat als je maar genoeg discipline hebt je ook af kan vallen.

In mijn praktijk zie ik veel mensen die al allerlei diëten hebben geprobeerd, heel veel discipline hebben opgebracht en uiteindelijk alleen maar in gewicht toenemen.

Voor veel mensen met overgewicht is het geen kwestie van discipline en al helemaal niet of die discipline gezellig zou zijn of niet.

Was het maar zo simpel…..

 

Als Orthomoleculair gewichtsconsulent en Oerslank Coach (www.oerslank.nu) kijk ik behalve naar het voedingspatroon ook naar eventuele oorzaken van gewichtstoename.

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl