Geplaatst op 14 november 2015

Maak van stress je vriend

Al jaren horen en lezen we welke negatieve gevolgen stress kan hebben. Stress is slecht voor je en verhoogt het risico op allerlei ziektes en aandoeningen. Stress is de vijand.

Maar bijvoorbeeld mensen die in de Blue Zones leven (gebieden waar veel mensen wonen die gezond 100 jaar en ouder worden) hebben net zo goed stress. Iedereen krijgt namelijk vroeg of laat in zijn leven te maken met stressvolle gebeurtenissen zoals een scheiding of sterfgeval.

Het is dan ook niet de stress zelf die zo ongezond en gevaarlijk voor ons is, maar hoe we er mee om gaan en de stress ervaren.

Een belangrijke vraag is: “Geloof je dat stress slecht is voor je gezondheid?”

In 2012 werd een 8 jarig onderzoek onder 30.000 volwassenen in de VS afgerond. Aan het begin van het onderzoek was gevraagd hoeveel stress de deelnemers ervoeren en of ze geloofden dat stress de gezondheid negatief beinvloedde.

Aan het einde werden de openbare sterfcijfers bekeken.

En wat bleek?

Mensen met veel stress hadden inderdaad een grotere kans om te sterven. Maar…… dat gold alleen voor de mensen die dachten dat stress gevaarlijk was voor de gezondheid!

Mensen die veel stress hadden maar dit niet als gevaarlijk beschouwden hadden geen hoger risico om te sterven. Ze hadden zelfs een nog lager risico om te sterven dan mensen die relatief weining stress hadden.

Door je gedachten over stress te veranderen kun je dus je gezondheid positief beinvloeden.

Als je beeld over stress verandert, verandert namelijk de reactie van je lichaam op stress. Feitelijk is de lichamelijke reactie hetzelfde als bij blije gebeurtenissen, sporten en situaties waarvan we vinden dat het ‘gezonde spanning’ met zich mee brengt.

Bij een typische stress reactie gaat je hart sneller kloppen en je bloedvaten trekken samen. Dat laatste is één van de redenen waarom chronische stress vaak niet gezond is en geassocieerd wordt met ziektes van hart en bloedvaten.

Maar in een onderzoek waar deelnemers werd geleerd om hun stress als iets positiefs en ondersteunends te zien zag je een verschil. Hun hartslag verhoogde wel, maar hun bloedvaten bleven ontspannen. Een veel gezonder cardiovasculair profiel waar ook sprake van is bij sport of momenten van vreugde en positiviteit.

Als je stress gaat zien als iets dat je lichaam helpt om beter te presteren, gelooft je lichaam dat ook; reageert het anders en word je stressreactie gezonder.

Dat kan dus het verschil maken tussen ziek worden door stress of gezond oud worden.

 

 

Bronnen:

 

Health Psychol. 2012 Sep;31(5):677-84. doi: 10.1037/a0026743. Epub 2011 Dec 26.

Does the perception that stress affects health matter? The association with health and mortality.

Keller A1, Litzelman K, Wisk LE, Maddox T, Cheng ER, Creswell PD, Witt WP.

 

Mind over Matter: Reappraising Arousal Improves Cardiovascular and Cognitive Responses to Stress

Jeremy P. Jamieson, Matthew K. Nock, and Wendy Berry Mendes

 

Nanneke Schreurs, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Gewichtsconsulent en Natuurvoedingsconsulent.

Nanneke Schreurs

  • Ortho­moleculair Therapeut
  • Voedings­deskundige
  • Sportvoedingsadviseur
  • Darmtherapeut

Reageren?

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht en moet een geldig e-mailadres zijn.
Dit veld is verplicht.

0 Reacties

Gezondheidscentrum Croonstadt

Optimal Health Studio

Croonstadtlaan 3 c
3641 AL Mijdrecht
06 - 22 439 730
nanneke@optimalhealth.nl

Industrieweg 38 d
3641 RM Mijdrecht
0297 791050
info@optimalhealth.nl