Geplaatst op 06 januari 2018
Wat is Kimchi, hoe maak je het en hoe eet je het?
Naar aanleiding van onze Nieuwjaarsdetox 2018 die in het teken staat van de darmen, hebben we meerdere gefermenteerde producten in het programma staan, zoals zuurkool, kefir, kombucha en kimchi.
Zaterdagmiddag gaf Carolien de Kort al een workshop Kefir maken en fermenteren bij ons in de Health Bar. De deelnemers maakten onder andere waterkefir, gefermenteerde komkommer, sinas, bataat en nog veel meer.
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier, zuurkool, augurk en dus ook Kimchi.
Kimchi is sinds duizenden jaren onderdeel van de Koreaanse cultuur en is eigenlijk de Koreaanse versie van zuurkool. Het wordt gemaakt door groenten zoals kool, komkommer, wortel, ect te vermengen met zout, chilipoeder en knoflook. Dit laat je staan (van enkele dagen tot maanden) zodat het kan fermenteren.
Koreanen zijn trots op dit gerecht en schrijven er veel positieve effecten aan toe. Ze eten het dan ook bij bijna alle maaltijden. Iedere regio heeft zijn eigen ingrediënten. Kimchi is vol van smaak, pittig, zuur en zoet tegelijk en wordt ook toegevoegd aan soepen, stoofpotten, pannenkoekjes en 'mandu', Koreaanse dumplings.
Maar ook bij salades, vlees in de wok, stamppot, tosti’s of een boekweitpannenkoek smaakt het erg goed.
Kimchi bevat weinig calorieën en veel vezels en vitamines zoals vitamine A, B1, B2 en C. Ook bevat het antioxidanten, essentiële aminozuren en mineralen zoals ijzer, cadmium en selenium. Een van de grote voordelen is ook de probiotica die Kimchi bevat in de vorm van lactobacillus bacteriën die de gezondheid van je darmen bevorderen. Daarnaast helpt de kool die er in Kimchi zit het lichaam bij zijn ontgiftingstaken en bevordert het de stoelgang.
Kimchi is bij ons in de studio te koop, maar kun je ook makkelijk zelf maken:
Recept Kimchi
± 12 porties
Let op: zorg tijdens het maken van dit recept dat je regelmatig je handen wast om te voorkomen dat er slechte bacteriën in je fermentatie proces komen. Zorg ook dat je schoon keukengereedschap gebruikt!!
Ingrediënten
1 grote Chinese kool
3 tl zeezout
1 winterpeen
2 lente uitjes, in ringetjes
5 radijsjes, in dunne plakjes
Smaakmaker:
5 cm gember, geschild en geraspt
1 rode chilipeper
1 el sojasaus
1 el ahornsiroop of 1 el kokosbloesemsuiker
30 ml appelazijn of rijstazijn
4 -6 tenen knoflook
1 sjalotje
Ook nodig:
1 grote glazen pot (ongeveer 750 ml) of 2-3 kleine glazen potten
1 grote glazen of RVS kom
1 grote zeef
`Bereiding
Was de kool zonder zeep en droog deze. Snijd de onderkant van de kool en snijd de rest van de kool in stukjes van ± 2cm. Doe de stukjes kool in een kom en meng het zout goed door de stukjes kool, zodat het zout het water uit de kool kan onttrekken. Hierdoor wordt de Kimchi wat steviger. Laat het zout minimaal 1 uur intrekken, maar liever 2-5 uur. Spoel dan de kool goed af en laat uitlekken in een vergiet. Knijp eventueel nog wat extra vocht uit de kool.
Maak nu de smaakmaker door alle ingrediënten in een keukenmachine of blender tot een gladde massa te blenderen.
Snijd nu de overige groenten en meng deze en de kool met de smaakmaker.
De Kimchi is klaar om te eten maar je kunt hem ook in een glazen (weck)pot* doen. Sluit de pot af en laat deze ±36 uur op een donkere koele plek staan. Daarna kun je de kimchi in de koelkast zetten. Hoe langer je de Kimchi laat fermenteren des te meer smaak hij krijgt en hoe zachter de kool wordt. Elke dag van het fermentatieproces maak je de pot(ten) even open om de kimchi naar beneden te drukken met schoon gereedschap. Zo zorg je dat er zo min mogelijk lucht in blijft. Kimchi is in de koelkast wel 2-3 maanden houdbaar.
Serveer met wat rijst of quinoa, een rauwkostsalade, groentennoodles, bij een broodje met hummus of bij een groentenburger.
*)Zorg dat je (weck)potten goed ontsmet voordat je ze gebruikt. Dat doe je door heet water in de potten te gieten. Laat afkoelen voordat je het afdroogt met een schone theedoek. Zorg dat je met schone handen het kool en groentenmengsel in de pot(ten) legt. Druk zo goed mogelijk aan zodat er zo min mogelijk lucht tussen het mengsel zit)